Тектонічні зміни сприйняття України можуть спонукати Індію приєднається до комюніке Саміту миру, — Левусь

Дмитро Левусь. Фото: Facebook/Дмитро Левусь

Президент України Володимир Зеленський висловив сподівання на приєднання Індії до спільного комюніке інавгураційного Саміту миру під час зустрічі з прем’єр-міністром Індії Нарендрою Моді. Індія утримується від ухвалення чіткої однозначної позиції, але ставлення до України в неї помітно змінюється, тому приєднання до комюніке Саміту миру цілком можливе. Таку думку сьогодні, 23 серпня, в ефірі телеканалу FREEДОМ висловив політолог-міжнародник, експерт Центру “Об’єднана Україна” Дмитро Левусь.

“Індія все-таки перебуває у своєму треку, в якому вона традиційно йде. Росія як партнер зберігається і важлива в торгівлі, тому не виходить в Індії заявити про однозначне засудження війни. Але, як показує практика, багато країн, які є партнерами Росії по торгівлі, це змогли зробити. За часів Холодної війни, Індія була лідером країн, які не долучилися до якоїсь зі сторін, і це накладає відбиток на всю політику”, — розповів він.

Загалом, візит Моді до Києва — дуже важлива подія для України, яка демонструє зміни відносин між країнами.

“Навіть сам по собі візит і те, що ця тема обговорюється — важливо. Ми поки що не знаємо, чи приєднається Індія до комюніке, є ймовірність, що приєднається. Але в будь-якому разі тектонічні зміни сприйняття світу в Індії відбулися”, — констатував Левусь.

Читайте також: Погляд Індії на Україну змінився: причини візиту Моді до Києва назвав Левусь

Прямий ефір