Із чим Моді приїхав до Києва: ключові питання назвав політолог

Нарендра Моді. Фото: gettyimages.com

Візит прем’єр-міністра Індії Нарендри Моді до Києва свідчить про визнання суб’єктності України Індією. Про це сьогодні, 23 серпня, в ефірі телеканалу FREEДОМ заявив політолог, експерт-міжнародник Максим Несвітайлов.

Він зазначив, що Індія досить нейтральна та не виявляє настільки великого бажання брати участь у мирних процесах, як, наприклад, Китай. 

“Скажімо так, із великих світових гравців Індія була справді найнейтральнішою стороною щодо війни Росії проти України. Загалом це не дивно, оскільки Індія не має настільки великих геополітичних амбіцій, як Китай. Так, вони хочуть на себе перебрати роль світової фабрики, але загалом таких амбіцій впливу, амбіцій протистояння США у них немає. У них немає питань із тим, що потрібно боротися за демократичні цінності або цінності гуманізму”, — сказав політолог.

На думку Несвітайлова, справжня мета візиту Моді до Києва досить прагматична, оскільки Індія розуміє, що зараз є можливість вигідного інвестування в Україну.

“Головний сигнал, який найприємніший для нас, — це те, що якщо цей візит відбувається, то перше — Індія визнає нашу суб’єктність і розуміє, якщо про щось з Україною домовлятися, то домовлятися з Україною безпосередньо. І друге — Індія вірить, що Україна в цій війні не програє, і тому сюди можна інвестувати. Щодо тих питань і напрямів, які будуть обговорюватися, окрім аграрної очевидної сфери, я впевнений, будуть обговорення щодо співпраці у сфері машинобудування. Також оборонна сфера є дуже привабливою для індійського інвестування, оскільки вони дуже активно купували озброєння у Російської Федерації раніше. Зараз ці контракти так не працюють. І Україна в цьому питанні може бути дуже вигідною для співпраці”, — сказав політолог.

Він зазначив, що Індія дуже зацікавлена і в українській сфері фармакології, оскільки Україна в деяких регіонах, особливо в Африці, починає нав’язувати Індії конкуренцію.

“Я думаю, що вони хочуть включитися в цей процес, щоб не втратити свій ринок. Тому це ті напрямки, які, мені здається, насправді будуть ключовими в цих переговорах. Тобто економічне співробітництво, якісь інвестиційні проєкти. Ну, про мир говоритимуть, але це, найімовірніше, буде “за все хороше проти всього поганого” та “давайте, сідайте, домовляйтеся”, — сказав Несвітайлов.

Читайте також: Прем’єр-міністр Індії прибув до Києва (ВІДЕО)

Нагадаємо, до приїзду в Київ Моді провів перемовини у Польщі. До того ж попередній візит премʼєра Індії до Польщі відбувся 45 років тому.

Прямий ефір