Чим зумовлена затримка дозволу для України бити по військових об’єктах у РФ, пояснив політолог

Пуск ракети ATACMS. Фото: wikipedia.org

Західні партнери України до кінця не знають, як бути з Росією, яку стратегію обрати — контролювати ескалацію чи діяти більш рішуче. Від цього, зокрема, залежить і їхнє рішення дозволити Україні використовувати далекобійну зброю для ударів по військових об’єктах на території РФ. Крім того, на рішення впливає потенційний переговорний трек. Такою думкою в ефірі телеканалу FREEДОМ сьогодні, 21 серпня, поділився доктор політичних наук Ігор Петренко.

“Західні партнери до кінця не знають, як діяти, як бути в Російській Федерації. Тобто яку стратегію необхідно реалізувати: або це питання контрольованої ескалації, про яке говорить Салліван (радник президента США з нацбезпеки, — ред.), і тоді, безумовно, потрібно відтягувати це рішення. Або це все-таки більш рішучі дії, і, можливо, тут дії України в Курській області могли б їх надихнути”, — зазначив Петренко.

Другий момент, на думку політолога, полягає в тому, що, дозвіл Україні використовувати далекобійну західну зброю на території Російської Федерації більше, ніж ті обмеження, які є на сьогодні, щодо прикордонних районів, зав’язаний на офіційний переговорний трек.

“Україна готує другий Саміт миру, на якому має бути присутня і Росія. І залежно від того, наскільки деструктивною буде Російська Федерація, будуть, очевидно, застосовуватися певні інструменти до того, щоб її спонукати до мирних переговорів. Якщо РФ відмовляється брати участь, або вкрай деструктивна в цьому питанні, тоді Захід може сказати, що нам, мовляв, нічого не лишається, як надати Україні дозвіл на використання озброєння і збільшити підтримку”, — зазначив спікер.

Крім того, на надання Україні дозволу бити по військових об’єктах у РФ далекобійною зброєю також впливають внутрішньополітичні процеси в Сполучених Штатах Америки, вважає Петренко.

“Очевидно, залежно від розгортання виборчої кампанії теж матиме вплив на те, чи будуть готові США взяти на себе лідерство в цьому питанні. А їхнє лідерство дуже важливе. Якщо США дадуть такий дозвіл, то очевидно, що особливих аргументів відмовлятися в інших партнерів України вже не буде”, — резюмував Петренко.

Читайте також: Удари по військових базах у РФ — це теж захист: коли західні країни дозволять Україні бити ще далі

Прямий ефір