Як на війні проти України гинуть представники поневолених народів РФ — деталі (ВІДЕО)

Військовослужбовці з Бурятії у складі окупаційних військ РФ. Фото: uatv.ua

На війні Росії проти України гинуть представники практично всіх корінних народів Федерації. Судячи зі статистики розподілу втрат, яку веде видання “Медіазона”, значна кількість загиблих російських військових родом із Сибіру та Далекого Сходу, зокрема з місць компактного проживання представників малих народів, повідомляє FREEДOM.

У Росії проживають представники 47 корінних нечисленних народів. Це етноси, які налічують менше ніж 50 тисяч осіб. І з кожним роком їхня чисельність зменшується. Причини — непродумана та насильницька асиміляція, недофінансування національних програм та виселення малих народів із територій їхнього проживання. 

Після початку повномасштабного вторгнення Російської Федерації в Україну одним із найважливіших факторів стали мобілізація та масштабні втрати армії РФ у війні Росії проти України. Адже саме представників корінних народів насамперед відправляють на фронт. Наприклад, згідно з переписом населення 2021 року, теленгітів у країні було 2 730 осіб. 2022 року з Кош-Агача — це одне з місць компактного проживання теленгітів — призвали 26 осіб. З них 24 — представники нечисленного народу.

“Ми сподівалися, що хоч когось повернуть. Пацани тоді ще в Новосибірську були. Але ні, всі зрештою поїхали на війну. На словах говорили, що, мовляв, просто збій системи, помилка сталася. Але ж за цю помилку хтось має відповідати! Нас мало! На мій погляд, теленгітів взагалі не мали забирати! А тут майже 90% мобілізованих теленгітів, — прокоментував житель Кош-Агача Аззат Тондоєв у коментарі “Сибір.Реалії”.

Рівень життя в національних республіках федерації набагато нижче, ніж у центрі. І цим теж користується Кремль, щоб якнайбільше чоловіків із цих регіонів відправити на війну Росії проти України.  Судячи з офіційних даних, заробітки на російській Півночі і на Далекому Сході вищі за середні по країні. Але це — “середня температура лікарні”. І отримують її, підсумовуючи колосальні доходи топчиновників та менеджерів енергетичних та видобувних компаній із злиденними зарплатами простих працівників.

“Або ти підеш охоронцем, якщо тобі пощастить, до алкомаркету, і отримуватимеш 40 тисяч рублів на місяць, або ласкаво просимо до армії Російської Федерації. Глобально, мені здається, тут питання в тому, чому ці регіони опинилися в такому тяжкому становищі, бо все-таки, мені здається, спрямована політика центру, тобто доводити ці регіони до злиднів, щоб з ними згодом можна було робити будь-що”, — зазначила голова фонду “Вільна Бурятія” Олександра Гармажапова.

Москва системно порушує права малих етносів, прописані у російському законодавстві. Кремль заборонив діяльність організацій, які займаються захистом корінних народів. Об’єктивний моніторинг ситуації скрутний, оскільки в країну не пускають представників міжнародних організацій як екологічних, так і правозахисних. Втім, це не заважає Росії використовувати представників малих народів для пропаганди.

“На міжнародних заходах, наприклад, в ООН у Нью-Йорку, представники корінних народів з усього світу обговорюють проблеми, які стоять перед їхніми народами. Російські отримують докладний інструктаж перед кожним виходом на трибуну від представника МЗС (який дуже схожий на представника ФСБ) і говорять про те, що необхідно зняти санкції”, — розповів представник Міжнародного комітету корінних народів Росії Дмитро Бережков у коментарі “Сибір.Реалії.”

Представники малих народів Росії об’єдналися в Антиімперський блок народів. 21 та 22 липня у Литві організація провела свій перший конгрес. Метою діяльності називають боротьбу за гарантоване міжнародними пактами право самовизначення всіх народностей і націй. Учасники Антиімперського блоку народів упевнені — перемога України та повний розпад Російської Федерації дадуть шанс на реалізацію цих завдань.

https://www.youtube.com/watch?v=rIefqM7SkOo

Читайте також: РФ дедалі ближче до дилеми: або зупиняти війну проти України, або оголошувати нову хвилю мобілізації (ВІДЕО)

Прямий ефір