Угорські візи для росіян і білорусів можуть поставити під загрозу безпеку Євросоюзу — деталі (ВІДЕО)

Прапори ЄС та Угорщини. Фото: gettyimages.com

Видача угорських “національних карт” громадянам Росії та Білорусі не становить ризику для безпеки Шенгенської зони, запевняє міністр закордонних справ Угорщини Петер Сіярто. У Європарламенті з ним не згодні. Міністр закордонних справ Литви Габріелюс Ландсбергіс заявив, що рішення Будапешта про спрощення процедури видачі віз громадянам Росії та Білорусі може поставити під загрозу безпеку всього Євросоюзу, інформує FREEДОМ.

Сіярто запевнив, що громадян Росії та Білорусі, як і раніше, будуть ретельно перевіряти під час в’їзду в країну. А всі заяви європейських колег, які заперечують проти рішення Будапешта, він назвав “кампанією брехні” щодо Угорщини.

“Включення громадян Росії та Білорусі до програми “Національна карта” не становить жодної загрози безпеці з погляду Шенгенської зони, оскільки ці особи однаково мають пройти комплексну перевірку для в’їзду і перебування в Угорщині. Усі заяви про протилежне, зроблені колегами з Північної Європи та Балтії, засліпленими пропагандою війни, є чистою брехнею”, — вважає міністр закордонних справ Угорщини.

Вісім держав Євросоюзу висловили стурбованість тим, що нові правила в’їзду в Угорщину створюють загрозу для безпеки країн Шенгенської зони. Так, у спільному листі 16 серпня міністри закордонних справ Латвії, Литви, Естонії, Швеції, Норвегії, Данії, Фінляндії та Ісландії закликали Європейську комісію оцінити, чи відповідає угорська програма “Національна карта” законодавству Європейського Союзу.

“Разом із колегами з північнобалтійських країн я надіслав листа представниці ЄС Ілве Йоганссон, щоб висловити стурбованість рішенням Угорщини. Це не виправдано, коли Росія продовжує війну проти України та посилює гібридні дії проти ЄС”, — написав у соціальній мережі Х міністр закордонних справ Естонії Маргус Цахкна.

Угорська програма “Національна карта” може стати для Москви та Мінська лазівкою для обходу санкцій, вважає європейська комісарка із внутрішніх справ Ілва Йоганссон.

Російські спецслужби використовують будь-яку можливість для зміцнення позицій у Європі, переконаний колишній співробітник Управління національної безпеки Угорщини Ференц Катрейн. За його словами, все вказує на те, що уряд Угорщини не поінформував європейських партнерів про зміни, а поставив їх перед фактом.

“Угорський уряд, очевидно, не хотів роздмухувати проблему. “Національну карту” росіяни можуть використовувати, щоб протестувати угорські системи, і подивитися, на якому рівні та з яким змістом працюють угорські спецслужби, правоохоронні органи та міграційна поліція. Таким чином вони можуть отримати доступ до цінної інформації”, — упевнений Катрейн.

Читайте також: Угорщина шукає будь-яких союзників для того, щоб у провокаційний спосіб відстоювати свої національні інтереси, — Кузьмін

Нагадаємо, наприкінці липня Угорщина ввела систему прискореного оформлення віз для росіян, білорусів і громадян ще шести країн. Згідно з новими правилами, для в’їзду в Угорщину їм більше не потрібно проходити перевірку на благонадійність.

У спільному листі депутатів Європарламенту йдеться, що якщо Будапешт відмовиться переглянути свою політику, то члени Європейського Союзу поставлять під сумнів присутність Угорщини в Шенгенській зоні. Також у документі пропонується поставити під контроль кордони ЄС з Угорщиною і відмовитися визнавати видані нею візи.

Прямий ефір