ЗСУ зміцнюють позиції в Курській області: яких втрат зазнають росіяни (ВІДЕО)

Курська область. Фото: argumentua.com

Російське командування перекинуло до Курської області військових Повітряно-космічних сил, яких списали в мотострільці. Як поінформувало видання “Важные истории”, таке рішення ухвалили через брак особового складу, інформує FREEДОМ.

За словами джерела інтернет-газети, до складу підрозділу увійшли бійці охорони, інженери, механіки, невелика кількість офіцерів із льотного складу. У піхоту перевели й військовослужбовців одного з російських космодромів, а також персонал спеціальних складів Повітряно-космічних сил.

Напередодні Збройні сили України успішно атакували вже другий міст через річку Сейм у селі Зване Курської області РФ.

Авіаудар пробив дорожнє полотно. Важка техніка по ньому вже точно не проїде. Як і по мосту в Глушкові. Один із його прольотів Повітряні сили ЗСУ обвалили в ніч на 15 серпня. Таким чином у російської армії в розпорядженні залишився тільки один міст через річку Сейм у селі Кариж. 

Атаки вже значно вплинули на логістичні можливості противника. А якщо і третій міст буде знищено, в оточення ризикують потрапити тисячі російських військовослужбовців. 

“Курський напрямок. Мінус ще один міст! Авіація Повітряних сил влучними ударами з повітря продовжує позбавляти ворога логістичних можливостей, що суттєво впливає на перебіг бойових дій”, — повідомив командувач Повітряних сил ЗСУ Микола Олещук.

Операція проходить саме так, як і розраховували, заявив президент України Володимир Зеленський. За його словами, Сили оборони закріплюються на підконтрольних територіях Курської області.

“Хоробрість українців робить великі речі. Зараз зміцнюємо наші позиції. Плацдарм нашої присутності стає сильнішим. Я хочу подякувати кожному воїну, який це забезпечує: усім солдатам, сержантам і командирам”, — наголосив глава держави.

За тиждень, з 12 до 18 серпня, українські військові позбавили російську армію майже 1,5 тис. одиниць техніки та озброєння, підрахували в Сухопутних військах ЗСУ. Це чи не найвищий показник за період повномасштабного російського вторгнення. 

Як трофей українським десантникам під Курськом вдалося захопити новітній російський танк Т-90М “Прорив”. Самі росіяни при цьому в паніці покинули бойову машину без бою, попередньо спробувавши вивести її з ладу. Десантники зазначили, що тепер “Прорив” знищуватиме своїх же творців.

“Назвали ми його “Пиріжок”, оскільки він, такий солоденький “пиріжок”, трапився нам. Відпрацювали й дивимося, між деревами проглядається такий шматок металу, дивимося, техніка стоїть не заведена. У всякому разі, нам попався цей “Пиріжок”, і хлопці, які знають, що робити з такою великою технікою, сіли, поміняли акумулятори, завели вдесяте нарешті, приїхали, і їхні слова: “Та ну, на цьому барахлі їздити, башту не крутанути, важелі з 5-го разу залазять на своє місце!”, — розповів офіцер 80-ї окремої десантно-штурмової Галицької бригади ЗСУ Ігор.

Масштабних втрат російська армія зазнає і в живій силі. Менш ніж за два тижні операції в Курській області ЗСУ взяли в полон сотні росіян. Багато з них — строковики, яких, за словами російського диктатора Путіна, у зоні бойових дій “немає і не буде”.

“Пропускна спроможність колони не дозволяє перевозити відразу великі групи, тому доводиться здійснювати кілька поїздок, дотримуючись усіх протоколів. Їх переодягають, миють, а потім розподіляють по камерах. Потім правоохоронні органи проводять процеси фільтрації. Якщо все перевіряється, їх відправляють у табори. Там утримуються інші військовополонені, де вони чекають обміну”, — пояснив український військовий.

Щоб протистояти операції Сил оборони в Курській області, РФ перекидає в регіон військових, зокрема з тимчасово окупованих територій України.

“Хоча Росія встановила оборонні лінії та мала прикордонні війська в цьому районі, вони не були готові відповісти на штурмові сили кількох батальйонів. Після початку безладу і дезорганізації російські сили розгорнули великі сили в регіоні, зокрема, ймовірно, з інших місць уздовж лінії зіткнення. Вони також почали будувати додаткові оборонні позиції, намагаючись перешкодити українцям”, — йдеться в повідомленні Оборонної розвідки Міноборони Великої Британії в соцмережі Х.

Операція українських сил у Курській області ілюструє, як маневрова війна може стати ефективним засобом для боротьби з російською армією, що переважає українську в живій силі та кількості техніки.

Як зазначили аналітики Американського інституту вивчення війни, російські війська за шість місяців 2024 року захопили 1 175 квадратних кілометрів української землі. У той час, як українські сили змогли просунутися приблизно на 800 квадратних кілометрів за шість днів.

Читайте також: “Досягаємо поставлених цілей”: нові деталі операції ЗСУ в Курській області повідомив Зеленський

Нагадаємо, Сили оборони України продовжують брати в полон російських військовослужбовців у Курській області, тим самим поповнюючи обмінний фонд, і перерізають логістичні артерії противника.

Прямий ефір