Спустошивши всі джерела мобілізації, Путін змушений відправляти на фронт строковиків, — Романова

Ольга Романова. Скріншот: uatv.ua

Джерела мобілізації в Росії закінчуються, і Володимир Путін змушений відправляти на фронт військових строкової служби, щоб відтягнути необхідність оголошення загальної мобілізації. Строковики погано навчені, не мотивовані військові, тому вони масово потрапляють у полон і не хочуть брати участь у бойових діях. Про це сьогодні, 18 серпня, в ефірі телеканалу FREEДОМ розповіла директорка фонду “Русь сидящая” Ольга Романова.

“Формально строковики — повноцінні учасники, але це не та сила. Це погано навчені, необстріляні хлопці, які абсолютно не хочуть воювати”, — зазначила вона.

Експертка наголосила, що виходячи із закону про строкову службу, після чотирьох місяців після призову строковика можуть відправити в місця активних бойових дій.

“Закон про строкову службу в РФ говорить про те, що статус зберігається всього чотири місяці. Після цього терміну строковика можна відправляти куди завгодно. Люди, які були призвані восени минулого року, згідно із законом можуть брати участь у бойових діях”, — розповіла вона.

Молодих хлопців, які перебувають на строковій службі, змушують підписати контракт із Міністерством оборони РФ, інакше лякають судом та іншими репресіями.

“Дуже хочеться звинуватити строковиків в інфантильності, але річ у тім, що серйозні репресивні заходи змушують їх підписувати контракт із Міноборони РФ. Зараз суди виносять у справах про дезертирство 40 вироків на день. Звичайно, строковики не витримують і підписують ці контракти”, — сказала Романова.

Система в Росії вибудувалася таким чином, що солдат строкової служби розуміє, що він однаково потрапить на фронт, і підписує контракт заради того, щоб отримати гроші й не воювати безплатно.

“На строковиків діє рівно той самий стимул, що і на всіх росіян — гроші. Так, строковик розуміє прекрасно, що, якщо він не підписує контракт, він гине на війні абсолютно безплатно. А якщо він підписує контракт, то хоча б сім’я отримає істотну суму”, — пояснила експертка.

Вона впевнена, що джерела поповнення лав армії в Росії виснажені до межі, й у майбутньому Путіну доведеться або оголосити загальну мобілізацію, або привезти військових із Північної Кореї.

“Скінчилися ніші, з яких набирали раніше — ідеологічні, ув’язнені, мігранти. Залишилися строковики. А далі — мобілізація. Будуть набирати тих, хто воювати взагалі не хотів. Або, якщо Путін домовиться, буде велике надходження на фронт військових із Північної Кореї”, — резюмувала Романова.

Читайте також: Строковиків, евакуйованих із Курської області, змушують підписувати контракти з Міноборони РФ, — ЗМІ

Прямий ефір