Захід українських військ у Курську область — це оборонний хід, — Левченко

Олександр Левченко. Скріншот: kanaldim.tv

Світ спостерігає за наступом Збройних сил України (ЗСУ) в Курській області. Захід беззастережно підтримує Україну в її праві захищатися, адже ця операція — оборонний захід. Про це сьогодні, 16 серпня, в ефірі телеканалу FREEДОМ розповів надзвичайний і повноважний посол України в Республіці Хорватія та Боснії і Герцеговині Олександр Левченко.

“Завдання не в тому, щоб анексувати Курську область, а в тому, щоб поставити перед Володимиром Путіним такі умови, щоб він сів за стіл переговорів і, нарешті, ухвалив вольове рішення про те, щоб вивести всі війська з української території”, — сказав він.

У США дізналися про операцію вже за фактом її проведення, з Вашингтоном у Києва не було жодних домовленостей і спільного планування, упевнений експерт.

“Кремль весь час говорить, що Київ виконує всі вказівки Вашингтона, але насправді на початку операції Вашингтон взагалі не був у курсі, що нормально, коли готується військова операція. Почалася операція, і Київ тільки тоді почав комунікувати з Вашингтоном, інформувати про те, що відбувається. Не впевнений, що до кінця ми все розповідаємо нашим союзникам для того, щоб не було витоку інформації”, — пояснив він.

У Європейському Союзі також розуміють, що операція в Курській області — це оборонний захід, а не захоплення територій.

“Розуміння у ЄС є, що Україні не потрібні чужі території. Києву дуже важливо повернути свої території та підписати договір, що відповідає межам міжнародного права. Захід українських військ у Курську область — це суто оборонний захід”, — зазначив Левченко.

Він упевнений, що дозвіл використовувати зброю Заходу для знищення військових об’єктів на території Росії наблизить закінчення війни.

“Президент України Володимир Зеленський поставив завдання домогтися дозволу від кожної країни використовувати їхню зброю на далеку відстань, щоб якомога швидше закінчити війну і підписати мирний договір”, — резюмував експерт.

Читайте також: Операція у Курській області загнала Путіна в глухий кут — тепер він не може апелювати до інших мирних ініціатив, крім української, — Чаленко

Прямий ефір