Україна та Литва обговорили співпрацю у сферах морських дронів і технологій розмінування

Лаурінас Кащюнас і Рустем Умєров. Фото: kam.lt

Спільне виробництво морських дронів і допомога у розмінуванні територій. Україна та Литва обговорили можливу співпрацю у цих сферах. Про це повідомив литовський міністр оборони Лаурінас Кащюнас після перемовин зі своїм українським колегою Рустемом Умєровим та президентом України Володимиром Зеленським, інформує FREEДОМ.

На зустрічі йшлося про військову підтримку України та інвестиції в оборонну промисловість. Крім того, сторони говорили про першочергові потреби Києва. Це протиповітряна оборона (ППО), дрони та інше озброєння для захисту від російської агресії.

“З міністром Умєровим ми обговорили питання військової підтримки України — чого вона найбільше потребує на цей час, що ми можемо надати. Я можу порадіти, що Литва незабаром передасть Україні критично необхідні системи ППО малої дальності, тим самим зробивши свій внесок у коаліцію засобів ППО на чолі з Німеччиною, США і Францією, в якій бере участь і Литва. А також іншу військову техніку та озброєння, необхідні щодня на полі бою. Підтримка важлива у повсякденній війні з агресором, для нас це також питання нашої власної безпеки”, — заявив Кащюнас.

Під час зустрічі міністрів обговорювалося, що Литва концентрує свою підтримку України за трьома напрямками: військова підтримка з боку литовської промисловості, внесок у спільні закупівлі через інші коаліції можливостей і потенційні інвестиції в українську оборонну промисловість.

Підтримка Литвою України має довгостроковий характер. Від початку війни й до сьогодні Вільнюс надав військову підтримку на суму понад 641 млн євро. Загальний обсяг допомоги Литви Україні перевищив один мільярд євро.

Читайте також: США та Німеччина анонсували нові пакети допомоги Україні — подробиці

Прямий ефір