Буферна зона та військова комендатура на території Курської області: про необхідність створення розповів військовий аналітик

Дмитро Снєгирьов. Фото: rozmova.wordpress

Буферну зону створюють, щоб уникнути надалі сценарію лютого 2022 року, тобто має бути територія, яка виступатиме як буфер між країною-окупантом Росією та Україною. Таку думку сьогодні, 15 серпня, в ефірі телеканалу FREEДОМ висловив військово-політичний аналітик Дмитро Снєгирьов.

“Створюється буферна зона знову-таки з метою запобігти можливості вогневого ураження території України. Здебільшого вогневого ураження завдають із використанням мінометів і ствольної артилерії. І якщо наразі глибина просування українських військ, за даними самої російської сторони, становить 30-35 кілометрів, то населені пункти, розташовані на території Сумської області, вже перебувають поза зоною ураження ствольної артилерії, реактивної артилерії та мінометного вогню”, — пояснив він.

Снєгирьов акцентував: основне призначення так званої буферної зони — звести до мінімуму можливість вогневого ураження українських територій, що спричиняє масові факти загибелі мирного населення та руйнування державних об’єктів та інфраструктури українських населених пунктів.

Також він прокоментував питання створення комендатур на територіях у Курській області, які контролюють українські військові.

“Комендатура здійснює взаємодію між Збройними силами України, які зараз перебувають на даній території, і місцевими адміністраціями. Основні завдання військових комендатур — це боротьба з мародерством, протидія розвідувально-диверсійним групам і проведення стабілізаційних заходів”, — зауважив військово-політичний аналітик.

За його словами, згідно з Женевською конвенцією, країна, яка контролює території, несе повну відповідальність за соціально-економічний стан на цих територіях.

“Тому не випадкове створення і військових комендатур, і наступним кроком — місцевих представницьких органів влади. Створення військових комендатур має величезне, не тільки військове, але насамперед політичне, інформаційне значення. Створення військових комендатур наголошує на тому факті, що Україна залишається на цих територіях. Це не рейдовий характер військової операції. Тобто ця військова операція відрізняється від попередніх рейдів “РДК” (Російський добровольчий корпус, — ред.) і легіону “Свобода Росії” тим, що ми розгортаємо повністю інфраструктуру на цих територіях, беремо на себе відповідальність за соціально-економічне, медичне забезпечення місцевого населення. Це величезний політичний сигнал як усередині Російської Федерації, що Україна буде забезпечувати функціонування цих територій згідно з міжнародними нормами, насамперед Женевських конвенцій, так і сигнал нашим європейським партнерам. Тобто ні про який тимчасовий характер перебування Сил оборони України на території Російської Федерації не йдеться. Йдеться саме про постійний контроль цих територій”, — наголосив Снєгирьов.

Читайте також: У Суджі певні владні функції і повноваження можуть виконувати представники російської збройної опозиції, — Мусієнко

Нагадаємо, на підконтрольній Україні території Курської області створено військову комендатуру.

Прямий ефір