“Лукашенко обманює Путіна”: чому диктатор відновив свою союзницьку “підтримку” РФ, пояснив Латушко

Олександр Лукашенко і Володимир Путін. Фото: gettyimages.com

На тлі операції в Курській області (РФ) самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко заявив про перекидання військ до кордонів України, які досі не помічені українськими прикордонниками. Не виключено, що під виглядом навчань, диктатор відправив техніку у РФ, але про це також немає перевіреної інформації. Лукашенко бреше Володимиру Путіну і намагається балансувати між Росією, Китаєм і Заходом, не вступаючи у військові дії на боці РФ. Таку думку сьогодні, 14 серпня, в ефірі телеканалу FREEДОМ висловив заступник голови Об’єднаного перехідного кабінету Білорусі, керівник Народного антикризового управління Павло Латушко.

“Коли Лукашенко відвів війська від кордонів з Україною, йому було дано дуже чіткий меседж із боку Путіна — полетіли дрони. Один із цих дронів розбився недалеко від Бобруйська. Фейкову історію нібито з українськими дронами Лукашенко придумав. Зараз йому потрібно показати, що він виконує волю Путіна, тому відправляє назад війська. Але найцікавіше, що досі українська сторона не підтверджує, що ці війська повернулися до державного кордону з Україною”, — сказав він.

У Лукашенка можуть бути зв’язки з Китаєм і Францією, через які він не вступає у війну проти України на боці РФ.

“Лукашенко обманює Путіна. Він перебуває під впливом Китаю, і, можливо, одного з великих гравців Європейського Союзу — не виключаю роль Франції. Лукашенко намагається балансувати”, — зазначив експерт.

Лукашенко боїться, що Росія протидіятиме йому під час виборів, упевнений він.

“Путін отримає доповідь про поведінку Лукашенка. І напередодні так званих виборів, які планує організувати Лукашенко, у нього проблеми. Якщо росіяни протидіятимуть його перепризначенню, тоді йому доведеться зіткнутися з дуже серйозним викликом усередині білоруського суспільства”, — сказав Латушко.

Для того, щоб стабілізувати відносини з РФ, Лукашенко міг відправити техніку на територію Росії, але про це достеменно невідомо.

“Міністерство оборони в Білорусі направило ракетні та артилерійські війська на один із полігонів Російської Федерації для того, щоб практикувати бойові стрільби. Якщо подивимося на законодавство, просто так відправити армію білоруську за кордон Лукашенко не може. Але на навчання — може. Цілком імовірно, що під виглядом навчань Лукашенко допомагає росіянам або просто передає їм техніку. У такому становищі він може спробувати удати, що виконує обов’язок союзника РФ”, — резюмував керівник Народного антикризового управління.

Читайте також: Лукашенко прагне убезпечити себе і своїх близьких, — Карбалевич

Прямий ефір