Лукашенко прагне убезпечити себе і своїх близьких, — Карбалевич

Олександр Лукашенко. Фото: gettyimages.com

Самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко скерував до парламенту країни проєкт поправок до Кримінального кодексу, які передбачають відповідальність за “насильство або погрозу насильства” щодо президента та експрезидента. Також диктатор хоче запровадити відповідальність за наклеп і образи в бік колишнього президента і членів його сім’ї. Усе це Лукашенко робить для того, щоб убезпечити себе на всі випадки, які можуть статися надалі. Про це сьогодні, 14 серпня, в ефірі телеканалу FREEДОМ розповів білоруський політолог Валерій Карбалевич.

“Лукашенко прагне убезпечити себе і своїх близьких на всі випадки життя. Тому спочатку в новій Конституції було введено розділ про гарантії колишньому президенту і його сім’ї. Тепер, виходячи з положення Конституції, відповідні зміни вносяться до інших законодавчих актів. У цьому випадку йдеться про зміну в Кримінальному кодексі. І ось там з’явилися такі інновації про те, що передбачено кримінальне покарання за погрозу насильства щодо самого колишнього президента і його сім’ї”, — розповів він.

Білоруський диктатор має намір балотуватися на ще один термін, упевнений експерт.

“Лукашенко нікуди йти не збирається, тому поки про колишнього президента сьогодні не йдеться. Наступного року в Білорусі президентські вибори, і Лукашенко демонструє намір у них брати участь укотре. 30 років уже при владі, але, мабуть, цього мало, і йому хочеться продовжувати обіймати цю посаду далі”, — сказав він.

Лукашенко під час спілкування з жителями містечка Городище, заявив, що він “не вічний” і закликав білорусів “звикати до думки” про іншого президента.

“Заяви Лукашенка дуже суперечливі. Він заявляв, що буде балотуватися в черговий раз, а тепер грає кокетливу гру. Ця кокетлива гра значною мірою пов’язана з проблемами зі здоров’ям. Не виключена ситуація, що може так статися, що в момент президентської кампанії це здоров’я погіршиться. І ось на цей випадок готуються різні законодавчі заходи щодо захисту його та його сім’ї”, — зазначив політолог.

Він упевнений, що зміни в законодавчих актах Білорусі не дають Лукашенку гарантії захистити своє життя і долю своїх дітей від санкцій, які можуть йти за незаконні діяння.

“Будь-які законодавчі акти можна поміняти, можна поміняти Конституцію. І немає надії на те, що якась людина, наступник, який прийде на зміну Лукашенку, дасть якісь гарантії, і ці гарантії будуть виконані. Усе залежить від розвитку політичної ситуації, політичних процесів. Історія знає багато прикладів, коли диктатор, що йде, формував якусь багатоярусну систему захисту, але це його не рятувало. Одна з причин, чому Лукашенко хоче залишатися при владі до самого кінця, — він знає, що всі ці гарантії погано працюють”, — резюмував Карбалевич.

Читайте також: Лукашенко намагається себе максимально убезпечити: вимагає саджати за погрози на його адресу (ВІДЕО)

Прямий ефір