Лукашенко намагається себе максимально убезпечити: вимагає саджати за погрози на його адресу (ВІДЕО)

Олександр Лукашенко. Фото: gettyimages.com

Самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко направив до парламенту країни проєкт поправок до Кримінального кодексу. Вони передбачають відповідальність за “насильство або погрозу насильства” щодо президента та експрезидента, а також членів їхніх сімей. Передбачається покарання у вигляді обмеження або позбавлення волі на строк від 3 до 8 років, повідомляє FREEДОМ.

Хоче запровадити Лукашенко й кримінальну відповідальність за нібито наклеп та образи колишнього президента й членів його сім’ї. Сьогодні ця норма стосується тільки чинного глави держави. Таким чином диктатор не лише пропонує саджати до в’язниці всіх неугодних, а й намагається убезпечити себе. Адже незалежно від того, чи братиме Лукашенко участь у президентських виборах 2025 року, він все одно залишиться при владі. Диктатор по суті закріпив свої повноваження, створивши в грудні 2022 року новий орган — Всебілоруські народні збори.

“…передбачено, що членом Ради Республіки довічно за її згодою є президент Білорусі, який припинив виконання своїх повноважень. До числа функцій голови Ради Республіки додатково віднесено здійснення повноважень президента в разі вакансії посади глави держави. Крім того, виключено низку повноважень парламенту, які було передано Всебілоруським народним зборам, зокрема на обрання суддів Конституційного Суду й членів Центральної виборчої комісії, затвердження основних напрямів внутрішньої та зовнішньої політики, військової доктрини”, — писав сайт “БЕЛТА” 30 грудня 2022 року.

Лукашенко не тільки намагається всидіти в президентському кріслі, а й не забуває вислужитися перед Путіним. Як повідомив міністр оборони РБ Віктор Хренін, на тлі прориву українських військ у Курській області в суботу Білорусь стала перекидати війська до кордону з Україною. Він додав — туди ж відправили й реактивні системи “Полонез” та комплекси “Іскандер”. 

“Стягування зброї з боку Білорусі до прикордонних районів — це спроба допомогти Путіну й відвернути увагу українського командування на той напрямок. Утім, мені здається, що Лукашенко може прогнозувати наслідки будь-яких провокацій”, – написав керівник Центру протидії дезінформації при Раді національної оборони і безпеки України Андрій Коваленко в Telegram.

Офіційним приводом для перекидання військ було названо “інцидент із безпілотниками”. Так, нібито 9 серпня над територією Білорусі збили кілька українських безпілотників, частину дронів перехопила російська ППО. Лукашенко пригрозив Києву заходами у відповідь. 

“Лукашенко вкотре показав, що він усього лише маріонетка Путіна. Почав робити гучні заяви, заявляти про перекидання військ на кордон з Україною, щоб відтягнути ресурси української армії — це очевидно. А ці дрони, які літають, найімовірніше, не в Білорусі, а в Лукашенка в голові, — це виправдання перед білоруськими військовими і суспільством, навіщо ця ескалація проти України”, — сказав журналіст, політичний діяч Білорусі, радник Світлани Тихановської Франак В’ячорка.

Водночас експерти впевнені, будь-які заяви Лукашенка не варто сприймати за чисту монету.

“Щоб показати, що він занепокоєний подіями в Курській області та солідарний із Росією. Але не думаю, що це потрібно сприймати як серйозну загрозу. Тому що всі дії Лукашенка мають виключно демонстративний характер. Не більше”, — сказав військово-політичний оглядач групи “Інформаційний спротив” Олександр Коваленко в інтерв’ю “РБК-Україна”.

У Європейському Союзі впевнені: режим Лукашенка необхідно послабити. Так верховний представник Європейського Союзу із закордонних справ і політики безпеки Жозеп Боррель до четвертої річниці початку масових протестів у Білорусі заявив, що суверенітет країни перебуває під загрозою.

“Крім широкомасштабних внутрішніх репресій, білоруський режим є співучасником незаконної агресивної війни Росії проти України. Крім політичної, військової та матеріально-технічної підтримки, Мінськ сприяє незаконній депортації українських дітей із тимчасово окупованих Росією територій України. З 2021 року режим також організовує міграційний тиск на зовнішні кордони ЄС”, — цитує Борреля видання “Голос Америки”.

Тим часом країни Європейського Союзу вимагають посилити санкції щодо режиму Лукашенка. Депутат Європейського парламенту від Литви й постійний доповідач щодо Білорусі Пятрас Ауштрявічюс упевнений, що санкційна політика має бути розширена й охоплювати всі галузі білоруської економіки.

https://www.youtube.com/watch?v=4hTD8-z_0HI

Читайте також: Російські дрони в повітряному просторі Білорусі: із чим пов’язана реакція Лукашенка (ВІДЕО)

Прямий ефір