Лукашенко використовує будь-який інформаційний привід, щоб показати свою значущість, — Добротвор

Олександр Лукашенко. Фото: gettyimages.com

Лукашенко хоч якось хоче брати участь у грі, й тому заявляє про українські дрони у Білорусі. Насправді жодних доказів присутності українських дронів у небі Білорусі немає. Це просто етап інформаційної війни та гри білоруської влади. Про це сьогодні, 13 серпня, в ефірі телеканалу FREEДОМ розповів головний редактор видання “Білоруська правда” Ілля Добротвор.

“Білоруський диктатор Лукашенко хоче хоч якось брати участь у цій грі, бо інших інформаційних тем, у яких його згадували б, немає. Враховуючи білоруську бюрократію і те, як швидко відреагувало Міністерство закордонних справ Білорусі, викликавши послів, можна впевнено говорити, що ця “акція” була заздалегідь заготовлена”, — зазначив Добротвор.

Він додав, що жодних реальних доказів того, що над Білоруссю були українські дрони, ніхто не побачив. Це більше схоже ще на один етап інформаційної війни.

“Мені здається, це просто етап інформаційної війни. Етап гри, гри білоруської влади, яка намагається показати свою значущість, свою потребу для світової спільноти.  Другий момент — це розраховано на внутрішній електорат — спроба показати, що влада потрібна народу, влада потрібна для захисту народу від якоїсь зовнішньої загрози”, — пояснив експерт.

Водночас ця ситуація показала, що білоруська влада продемонструвала — вона не здатна захистити свій народ.

“Цікавий момент в офіційній заяві Лукашенко говорить про те, що дрони вільно пролетіли через територію Республіки Білорусь, і полетіли далі до РФ. Це говорить про те, що білоруська ППО не в змозі зупинити дрони, які летітимуть до Російської Федерації. Тут або щось переграно або не продумано, — зазначив гість ефіру.

Він додав, що попри те, що Лукашенко намагається підтримати свого “друга” Путіна, відправити білорусів на війну в Україну, він, найімовірніше, не наважиться.

“З огляду на те, що білоруські військові взагалі не обстріляні, не мають досвіду бойової підготовки, для них відправка на війну буде рівнозначною “м’ясним штурмам”, які практикує Росія на війні проти України. Крім того, Лукашенко всі 30 років при владі переконував своїх виборців, що Білорусь — мирна країна, вона ні з ким не воює. І на цьому заробляв деякі бали свого електорату. Також Лукашенко дуже добре пам’ятає, що розпад Радянського Союзу розпочався з війни в Афганістані. Тому він не повторить такої дурниці. Тому Лукашенко викручуватиметься як може для того, щоб здаватися гарною підтримкою Росії, але при цьому нічого не робити в реальності, — констатував Ілля Добротвор.

Читайте також: Відвернути увагу та допомогти Путіну: навіщо Лукашенко звинуватив Україну в атаці дронами (ВІДЕО)

Нагадаємо, самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко заявив про атаку дронів, які нібито летіли з України. За словами білоруського диктатора, 9 серпня ввечері військово-повітряні сили та протиповітряна оборона (ППО) Білорусі привели до підвищеної бойової готовності. Зафіксували близько десятка безпілотних літальних апаратів (БпЛА). Лукашенко також повідомив, що було знищено кілька повітряних цілей.

10 серпня Міністерство оборони Білорусі заявило про намір перекинути до кордонів з Україною військову техніку. Ближче до українського кордону передислоковано реактивні системи “Полонез” та комплекси “Іскандер”. Крім того, у Міноборони Білорусі заявили про перегрупування та посилення військ на Гомельському та Мозирському тактичних напрямках.

Прямий ефір