Провокація не вдалася: функції градирні ЗАЕС і причини її загоряння пояснив енергетик-атомник

Пожежа на градирні ЗАЕС. Скріншот: t.me/energoatom_ua

Пожежа в градирні Запорізької АЕС — провокація російських окупантів. Градирня на АЕС виконує функцію відведення тепла з реактора, там радіоактивних матеріалів немає, там і нема чому горіти з такою силою, як це було на Запорізькій АЕС. Причому відеокадри доводять, що загоряння сталося біля основи градирні, найімовірніше, через спеціально занесені туди автошини. Про це сьогодні, 13 серпня, в ефірі телеканалу FREEДОМ розповів завідувач відділення атомної енергетики Інституту проблем безпеки АЕС НАН України Володимир Борисенко.

Він зазначив, що на атомній станції приблизно третина об’єму теплової енергії (яка виробляється під час горіння палива в атомному реакторі) перетворюється на електричну енергію. Інша частина тепла або енергії розсіюється в навколишньому середовищі. Щоб розсіювання відбувалося ефективно, використовують різні способи відбору цієї енергії.

“Наприклад, для відбору тепла використовується ставок-охолоджувач. На Запорізькій АЕС його площа — понад 9 кв. км, у ньому було близько 50 млн куб. метрів. І це технологічно достатньо для того, щоб тепло, яке вироблялося в шести ядерних реакторах, розсіювати в навколишнє середовище”, — пояснив Борисенко.

У зв’язку з великою кількістю енергоблоків Запорізької АЕС у літню пору ставок-охолоджувач не справлявся з відведенням тепла, тому були побудовані додаткові градирні.

“Градирня виконує функцію відведення тепла більш ефективно, ніж ставок-охолоджувач. Тому що висота градирні — понад 150 метрів (є різні конструкції), внаслідок цього виникають підйомні сили, як у звичайній пічній трубі, — у трубі градирні виникають висхідні потоки повітря великої інтенсивності. На трубі розташовуються спеціальні розбризкувачі води, які перетворюють на пару тепло, забране висхідними потоками повітря з конденсаторів турбін. І ці крапельки води потрапляють у навколишнє середовище”, — деталізував експерт.

11 серпня під час пожежі на Запорізькій АЕС із градирні виходив великий обсяг чорного диму. Борисенко наголосив, що радіаційного виходу за такої аварії бути не повинно за нормальної експлуатації станції.

“Градирні — це третій контур охолодження. На Запорізькій АЕС вони розташовані на відстані понад 1 км від крайнього шостого енергоблока, а від першого — близько 2,5 км. Радіоактивних матеріалів там ніколи не може бути за нормальної роботи станції, тому що це далеко, це через кілька фізичних бар’єрів від першого контуру, де присутня радіація”, — пояснив він.

Щодо об’єму чорного диму, то конструкція споруди навіть у разі загоряння не передбачає саме таких наслідків. Тож, імовірно, горіло щось штучно принесене до градирні — найімовірніше, автомобільні шини.

“Щодо чорного диму я чув багато заяв. Кажуть, що там нема чому горіти, що там бетон і залізо. Дійсно, відповідно до проєкту, там тільки бетонно-залізні конструкції. Але на початку 2000-х років було проведено реконструкцію, і для підвищення ефективності роботи градирні деякі елементи (жалюзі, розсіювачі) було замінено на пластикові конструкції. Тому горіти там є чому в принципі. Але на різних відео яскравий вогонь було видно внизу, тобто горіло щось саме внизу — те, що туди спеціально могли розмістити, наприклад, шини. Це можна теж було легко зафіксувати за різними непрямими ознаками”, — прокоментував експерт.

Борисенко розвінчав повідомлення російської пропаганди, що градирню було атаковано українськими безпілотниками.

“Тут пробивати нічого не треба. Градирня — це труба. Зверху вона відкрита, і там площа понад сотню квадратних метрів. Що стосується російських пабліків, які одразу підхопили інформацію про безпілотник, то це, швидше за все, провокація, яку ми вже неодноразово спостерігаємо. Уже проводили аналогії з Курською АЕС у Росії (від якої недалеко вже перебувають Сили оборони України, — ред.), що ситуація із Запорізькою АЕС — це спроба відвернути увагу від подій на території РФ. Найімовірніша версія, що це все-таки підготовлена провокація. Вона не дуже в них вдалася, тому що не викликала якихось панічних настроїв, і по-іншому не вплинула на події”, — зазначив він.

Борисенко наголосив, що єдиним захистом від усіх можливих інцидентів на Запорізькій АЕС може бути одне — виведення з території станції російських військових, представників “Росатому” і передача ЗАЕС під контроль України, українських фахівців.

Читайте також: Пожежа на Запорізькій АЕС — провокація Росії: огляд ситуації (ВІДЕО)

Нагадаємо, увечері 11 серпня на ЗАЕС, яка окупована російськими військами з березня 2022 року, виникла пожежа на градирні. Представник МЗС Росії Марія Захарова одразу звинуватила в цьому Україну. У Києві на це відповіли, що Москва з першого дня захоплення станції використовує її для шантажу України, Європи та світу, а причиною пожежі є або недбалість окупантів, або свідомий підпал з метою провокації та звинувачення України.

Читайте також: Ядерна зброя Путіна вже нікого не лякає, тому він пішов на провокацію на ЗАЕС, — Жирнов

Прямий ефір