Пожежа на Запорізькій АЕС — провокація Росії: огляд ситуації (ВІДЕО)

Пожежа на ЗАЕС. Скріншот: t.me/V_Zelenskiy_official

Росія знову влаштовує провокації на Запорізькій атомній електростанції та звинувачує Україну в спробі атакувати ядерний об’єкт. Увечері 11 серпня на ЗАЕС, яка окупована російськими військами з березня 2022 року, виникла пожежа. Представниця МЗС Росії Марія Захарова одразу звинуватила в цьому Україну, назвала її дії ядерним залякуванням Європи. В Україні на це відповіли, що Москва з першого дня захоплення станції використовує її для шантажу України, Європи та світу, повідомляє FREEДОМ.

Пожежу на окупованій росіянами Запорізькій атомній станції ввечері 11 серпня першими побачили жителі Нікополя — міста в Дніпропетровській області, розташованого на протилежному березі від АЕС. Повідомили, що горить градирня, яка є частиною єдиної системи технічного водопостачання та охолодження станції.

“За неофіційною інформацією, отриманою від джерел із протилежного берега, росіяни підпалили в градирні автомобільні шини у великій кількості. Можливо, це провокація або спроба створити паніку в населених пунктах на правому березі колишнього водосховища”, — написав у Telegram голова Нікопольської районної військової адміністрації Євген Євтушенко.

Пожежа на окупованій Запорізькій АЕС — чергова провокація з боку країни-терориста, заявили в українському Центрі стратегічних комунікацій. Росія з першого дня захоплення станції використовує її для шантажу України, Європи та всього світу. А причиною пожежі є або недбалість окупантів, або свідомий підпал з метою провокації та звинувачення України.

“Зараз показники радіації в нормі. Але поки російські терористи зберігають контроль над атомною станцією, нормальною ситуація не є і не може бути… Чекаємо реакції світу, чекаємо реакції МАГАТЕ (Міжнародне агентство з атомної енергії, — ред.). Росія має за це відповідати. Тільки український контроль над Запорізькою станцією може гарантувати повернення до нормальності та повної безпеки”, — наголосив президент України Володимир Зеленський.

Після інциденту росіяни одразу звинуватили Україну в атаці дронами на Запорізьку АЕС. У “Росатомі” заявили, що градирня станції нібито отримала серйозні пошкодження. А вже вдень російські пропагандисти показали відео градирні після пожежі та повідомили, що інспекторів МАГАТЕ нібито ознайомили з наслідками. У Міжнародному агентстві з атомної енергії вдень 12 серпня повідомили, що перед пожежею експерти чули вибухи.

“Так, МАГАТЕ присутнє. Так, МАТАГЕ веде певний моніторинг ситуації на ЗАЕС. Але вони дуже часто не допущені до об’єктів. І потенційно для того, щоб показати певну свою значущість, і все-таки доносити якусь інформацію, боюся, що вони використовують російські джерела інформації”, — коментує Олексій Оржель, голова Київського офісу секретаріату Енергетичного співтовариства, міністр енергетики та довкілля України (2019-2020 рр.).

Градирня № 1 розташована приблизно за 1 км від енергоблоків станції, повідомили в українській держкорпорації “Енергоатом”. У компанії нагадали, що загарбники використовують приміщення і споруди ЗАЕС як військові склади. У машзалах станції росіяни розмістили військові автомобілі. Приміщення градирень також використовуються як склади для військового обладнання та амуніції. Тому суттєво зростають ризики виникнення пожеж у виробничих приміщеннях атомної електростанції.

“Таке враження, що це дійсно була провокація з боку росіян. І ми бачимо іншу ситуацію: є російська Курська АЕС, і українські війська перебувають досить близько до неї. Можливо, якимось чином росіяни це (ситуацію на ЗАЕС, — ред.) намагалися використати в інформаційних цілях”, — продовжує Оржель.

Одними з перших на ситуацію із ЗАЕС відреагувало МЗС Естонії. Міністр закордонних справ Маргус Цахкна заявив, що доки Україна не відновить територіальну цілісність і контроль над Запорізькою атомною електростанцією — найбільшим атомним об’єктом Європи — постійне розпалювання страхів і високий ризик ядерної аварії залишатимуться жахливою реальністю.

https://www.youtube.com/watch?v=dfQIVZx9wHg

Читайте також: Ядерна зброя Путіна вже нікого не лякає, тому він пішов на провокацію на ЗАЕС, — Жирнов

Прямий ефір