РФ укотре звинуватить Україну в створенні загрози ядерному об’єкту, — Оржель про пожежу на ЗАЕС

Олексій Оржель. Фото: uatv.ua

Напередодні на Запорізькій АЕС зафіксували загоряння на об’єкті технічного водопостачання. Можливими причинами інциденту в “Енергоатомі” вважають підпал або недбалість російських окупантів, які використовують територію АЕС як військові склади. Про те, яка ситуація склалася на станції, сьогодні, 12 серпня, в ефірі телеканалу FREEДOM розповів голова Київського офісу Секретаріату Енергетичного співтовариства, міністр енергетики та захисту довкілля України у 2019-2020 рр. Олексій Оржель.

За словами Оржеля, пожежу на Запорізькій АЕС ліквідовано. Але для експлуатації об’єкт наразі не придатний і несе небезпеку.

“Наразі всі атомні блоки на Запорізькій АЕС перебувають у так званому режимі холодної зупинки і, за великим рахунком, не випускають потужність у систему. Водночас для того, щоб цей об’єкт продовжував безпечно експлуатуватися і, в принципі, перебувати в безпечному стані, необхідно забезпечити його постійне підключення до мережі, забезпечити нормальний режим роботи персоналу і додаткові принципи безпеки на ядерних об’єктах”, — зазначив ексміністр енергетики та захисту довкілля.

Він також розповів, щоудячи з відео, оприлюдненого в мережі, загоряння на АЕС сталося на системі охолодження — градирні.

“Подібні речі взагалі неприпустимі на таких ядерних об’єктах, як ЗАЕС. Водночас система охолодження, на якій сталося загоряння, не є критичним обладнанням, як, наприклад, ядерні реактори. Але потрібно зазначити, що росіяни, які окупували Запорізьку АЕС, абсолютно неадекватно її експлуатують. Точніше — взагалі нічого з нею не роблять. А це — ядерний об’єкт”, — акцентував Оржель.

Він додав, що російська сторона в підпалі станції звинуватила Україну — нібито це результати обстрілу станції Збройними силами України (ЗСУ). Однак жодних доказів не надала.

“Судити про те, що насправді сталося на станції, дійсно важко. Хоча я схиляюся до того, що це все-таки провокація росіян щодо України. Щоб знову якось тиснути на світову спільноту і говорити, що Україна створює загрозу експлуатації ядерних об’єктів. Хоча насправді це не так”, — зазначив гість ефіру.

Він наголосив, що потрібно наполягати на тому, щоб ЗАЕС було передано під контроль України. Тим паче, що на Саміті миру було ухвалено рішення, що станція має негайно бути передана Україні. На жаль, Росія ніколи не виконувала жодних договорів, тому її фактично неможливо змусити зробити це.

“Усі чудово розуміють: те, як РФ експлуатує ЗАЕС, може призвести до дуже великої катастрофи. І не тільки для України. Сьогодні РФ є світовим терористом. Це країна, яка веде повномасштабну війну проти України, часто використовує терористичні інструменти, як-от ракети в бік дитячих лікарень. З терористами дуже складно вести будь-які переговори. Але я думаю, рано чи пізно Росії потрібно буде якось вирішити питання і зі станцією”, — резюмував Олексій Оржель.

Читайте також: Через окупацію Запорізької АЕС ризики для ядерної безпеки зберігатимуться, — Кислиця

Прямий ефір