Робота артилеристів прикордонного загону-бригади “Помста” в Серебрянському лісі — репортаж (ВІДЕО)

Ілюстративний скріншот відео: uatv.ua

Російська армія продовжує штурмувати Серебрянський ліс. З кінця літа 2022 року він став лінією української оборони на Лиманському напрямку. Зміцнившись тут, українські військові щодня відбивають штурми супротивника. Про те, як працюють артилеристи Луганського прикордонного загону-бригади “Помста”, розповідає FREEДOM.

Серебрянський ліс — це спалена пляма на карті України. До тимчасово окупованої росіянами Кремінної звідси рукою подати. Часто цю ділянку фронту росіяни засипають із реактивної артилерії.

“Я їхав, зупинився, на нас “Гради” сипалися, але до нас не дійшли. Ми стали, вікна відчинили, думав уже вистрибувати. Близько було. Дуже близько”, — розповідає військовослужбовець Луганського прикордонного загону-бригади “Помста” Мар’ян.

На позиціях артилеристів “Помсти” нас зустрічає командир цього розрахунку Андрій. Боєць просить бути дуже уважними до безпеки. Говорить, хоч ранок відносно тихий, ніч була активною.

Тут немає на добраніч. Щоночі щось летить, бахкає. Бахкало десь метрів триста-чотириста від нас”, — додає військовослужбовець загону-бригади “Помста” Андрій.

Листяний ліс у таку пору року — найкраще маскування для артилерії, тому російських безпілотників тут літає багато. Розвідку проводять “Орланами” та “Суперкамами”, а удари завдають “Ланцетами” і навіть FPV-дронами.

Працюють прикордонники з гаубицею М101. На відстані до десяти кілометрів вона ефективно зупиняє штурми, точково б’є за мінометними розрахунками загарбників та бензовози.

“Ця гармата підірвала склад боєкомплекту. Стояв їхній міномет і поряд такий льох. Ось ми по ньому й влучили”, — пояснює Андрій.

Якщо немає штурмових дій чи нових координат розташування російської техніки, українські захисники мають планові цілі. Найчастіше це піхота супротивника, що сидить у бліндажах. І виконання такого бойового завдання нам вдалося зняти.

Після першого пострілу вже є виправлення на наступний вогневий удар. Українські розвідувальні дрони фіксують розриви. Дані передаються миттєво. За лічені секунди артилеристи знову наводять на мету.

“Знаходячись ще на позиціях, ми вже знаємо результати роботи артилерійського розрахунку — пряме влучання по окопній лінії противника”, — прокоментував військовослужбовець загону-бригади “Помста”.

“Зараз було лише одне коригування і всі лягли прямо в район мети і в ціль. Так що був бліндаж і немає бліндажу. Я так розумію, що далі вже наші “пташки” можуть сказати, що там за втратами супротивника. І “пташки” наші і по перехопленням військові працюють, і з перехоплень буде видно, що там”, — прокоментував військовослужбовець Андрій.

За своєю особистою безпекою та знаряддям артилеристи ретельно стежать. Після виконання бойових завдань маскують гаубицю.

Перше правило з безпеки після виконання бойового завдання — відразу перейти в укриття таким чином, щоб розвідувальні дрони після відпрацювання не змогли розсекретити координати позицій. Сьогодні по бліндажах військові працювали осколково-фугасними снарядами, але вони ж можуть бути і просто осколковими, щоб, наприклад, завдавати ударів по живій силі, що рухається. На відсутність боєприпасів артилеристи не скаржаться.

“На мою думку, ми тут закріпилися, добре працюємо і працюватимемо ще краще на цьому напрямку.

— Зброї у них багато? Як ви відчуваєте?

Так, але у нас теж є. Ми теж не з палицями та луками воюємо. У нас, слава богу , все є, є із чим працювати, над чим працювати і з ким працювати”, — зазначив Андрій.

Читайте також: Україна планомірно ліквідовує Чорноморський флот Росії: деталі останніх операцій ГУР (ВІДЕО)

Прямий ефір