Відвернути увагу і допомогти Путіну: навіщо Лукашенко звинуватив Україну в атаці дронами (ВІДЕО)

Олександр Лукашенко і Володимир Путін. Фото: gettyimages.com

Самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко заявив про атаку дронів, які нібито летіли з України. За словами білоруського диктатора, 9 серпня ввечері військово-повітряні сили та протиповітряна оборона (ППО) Білорусі привели у підвищену бойову готовність. Зафіксували близько десятка безпілотних літальних апаратів (БпЛА). Лукашенко повідомив, що знищено кілька повітряних цілей. Варто зазначити, що Костюковицький район, у якому нібито стався інцидент, межує не з Україною, а з Брянською областю Росії. Але російські дрони, які регулярно залітають у повітряний простір Білорусі, Лукашенка не бентежать, повідомляє FREEДОМ.

За версією Лукашенка, 9 серпня над територією Білорусі на висоті півтора кілометра збили кілька українських безпілотників. Щоправда, військові все ще шукають збиті апарати. Частина ж дронів полетіла на територію Росії, повідав диктатор. Де їх нібито й перехопила російська ППО. Лукашенко пригрозив Києву заходами у відповідь. А в Міністерство закордонних справ (МЗС) Білорусі викликали тимчасову повірену у справах України Ольгу Тимуш. Пропагандистські ЗМІ повідомили, що українській дипломатці заявили “рішучий протест” і передали ноту. У МЗС Білорусі попередили — можуть порушити питання про доцільність подальшої присутності в країні диппредставництва України. Цікаво, що про закриття російського посольства в Мінську чомусь не заговорюють, попри те, що, за даними моніторингової групи “Беларускі Гаюн”, тільки з 11 до 31 липня до Білорусі залетіли дев’ять російських дронів. Один із них, до речі, вибухнув на території держави.

“Протягом липня в повітряний простір Білорусі неодноразово залітали російські БпЛА типу Shahed-131/136, які запускали під час завдання ракетних ударів по території України”, — з публікації моніторингової групи “Беларускі Гаюн” у Telegram.

Тим часом Білорусь перекидає війська до кордону з Україною, повідомив міністр оборони країни Віктор Хренін. І додав — туди ж вирушили й реактивні системи “Полонез” та комплекси “Іскандер”.

“Стягування зброї з боку Білорусі до прикордонних територій — це спроба допомогти Володимиру Путіну і відвернути увагу українського командування на той напрямок. Утім, мені здається, що Лукашенко може прогнозувати наслідки будь-яких провокацій”, — зазначив керівник Центру протидії дезінформації при Раді національної оборони та безпеки України Андрій Коваленко.

“Лукашенко вкотре показав, що він усього лише маріонетка Путіна. Почав робити гучні заяви, заявляти про перекидання військ на кордон з Україною, щоб відтягнути ресурси української армії — це очевидно. А ці дрони, які літають, найімовірніше, не в Білорусі, а у Лукашенка в голові, — це виправдання перед білоруськими військовими й суспільством, навіщо ця ескалація проти України”, — пояснив журналіст, громадський діяч Білорусі, радник Світлани Тихановської Франак Вячорка.

Раніше в Силах оборони України заявили, що готові відбити всі атаки противника, зокрема якщо російський агресор знову скористається територією Білорусі як плацдармом для вторгнення в Україну.

Читайте також: Лукашенко намагається допомогти Путіну: стягування білоруських військ до кордонів України прокоментував Коваленко

Прямий ефір