Зростаюча мігрантофобія в Росії розпалює полум’я громадянської війни, — політолог

Руслан Айсин. Скриншот: uatv.ua

Зараз нинішня міграційна політика російської влади дуже суперечлива. З одного боку, сучасна Росія хотіла б бути без мігрантів, з іншого — не може собі це дозволити. Тому що на сьогодні в РФ не вистачає 4-8 млн трудових мігрантів, причому не тільки для відправки на війну проти України, а й як робочих рук. Про це сьогодні, 10 серпня, в ефірі телеканалу FREEДOM розповів політолог, керівник медіацентру “Поистине” Руслан Айсін.

“У Росії зараз дійсно не можуть обійтися без трудових мігрантів. Згідно з оприлюдненими даними Міністерства праці, Росії на даний момент необхідно 4-8 млн трудових мігрантів. Тобто ресурсів категорично не вистачає. І не тільки для відправки на війну проти України, а й для господарських потреб. Просто немає людей. Відповідно, виникла дилема — потрібно залучати трудових мігрантів, іноземців”, — сказав політолог.

На тлі цієї потреби, з огляду на ідеологію “русского мира”, у Росії нагнетається мігрантофобія.

“У Росії є ідеологія “русского мира“, православ’я, самодержавство, народність і все інше. А мігранти не зовсім лягають у ці рамки: вони не можуть бути ні православними, ні самодержавними, ну і теж особливо нібито не підходять у російську народність. Тому на мігрантів іде тиск з усіх боків. Нагнітається мігрантофобія”, — зазначив керівник медіацентру “Поистине”.

За його словами, насправді потік мігрантів до Росії став набагато меншим, особливо після теракту в “Крокусі”. При цьому міграційний процес не можна перекрити повністю.

“Просто-напросто люди, які потребують коштів, шукають кращої долі в Росії. Насамперед, це таджики. Їм діватися нікуди. У них дуже великі проблеми, тому вони змушені їхати в Росію, підлаштовуються. Живуть часто нелегально, тому їх виловлюють, депортують, зараз — відправляють на війну в Україну. Але незважаючи на все це, мігранти їдуть до РФ і російська влада намагається їх терпіти, бо дуже потребує робочої сили”, — зазначив гість ефіру.

Тож, так чи інакше, ламаючись і кривляючись, російська влада все одно змушена відкрити ці шлюзи.

“З одного боку, вони підтримують шовіністичну політику, з’являються всілякі організації на кшталт “Русские общины”, створені спецслужбами ФСБ, щоб контролювати і “кошмарити” мігрантів, щоб вони не сильно розслаблялися. А з іншого, змушені їх залучати і легалізувати. Але так чи інакше, це призведе до конфліктної ситуації. А на практиці те, що зараз відбувається в Росії, очевидним чином наштовхує на думку, що буде громадянська війна всередині. І ось підняття рівня загальної істерії, зокрема мігрантофобії, воно просто розпалить це полум’я ще сильніше”, — резюмував Руслан Айсін.

Читайте також: Не можна працювати в таксі і торгувати: у РФ посилюють дискримінацію мігрантів (ВІДЕО)

Прямий ефір