У росіян немає жодного стратегічного або тактичного прориву в Донецькій області, — Маломуж

Українські військові. Фото: Facebook/Генштаб ЗСУ

Жодного стратегічного або навіть тактичного прориву на Донеччині у російських окупантів немає. Про це сьогодні, 9 серпня, в ефірі телеканалу FREEДОМ заявив генерал, колишній голова Служби зовнішньої розвідки України Микола Маломуж.

Він зазначив, що російські війська намагаються виконати завдання Путіна щодо повного захоплення Донецької області.

“Вони визначили кілька секторів, які є пріоритетними, де кидають основні, ще боєздатні частини, підкріплені, звичайно, мобілізованими й, звичайно, основні вогневі засоби. Наступати по всьому фронту Росія вже не може. Уже засоби вичерпуються. Знищення щодня по 1100-1700 представників ворожих сил — це дуже потужний підрив можливостей противника. Але ще є резерви. Вони намагаються все-таки виконати завдання. Покровський напрямок є основним для прориву, тому що це рух уже в перспективі на Костянтинівку, на Краматорськ, далі захопити Слов’янськ, тобто вже вимальована загальна модель їхніх дій”, — сказав Маломуж.

За словами генерала, росіяни ставлять за мету хоча б по 500 метрів просуватися щодня українською територією, але Сили оборони роблять усе, щоб цього не відбувалося. Росіяни ж знищують цілі села, де немає укріпрайонів.

“Ми за низкою напрямків маневруємо, відходимо вже на підготовлені інженерні позиції. Це вже відпрацьована модель, де ми маємо чіткіші перспективи й оборони, й завдання вогневих ударів. Там, де вони зайшли, завдаємо ударів вогневими засобами по передових частинах, які, наприклад, зайшли у вже зруйнований населений пункт. Це дозволяє нам бити, по-перше, прицільно і, з іншого боку, дуже велику кількість знищувати. Так, критичні ситуації біля Нью-Йорка, біля самого Покровська, тому що концентрація сил, наприклад, у 5-10 разів у деяких секторах більша”, — сказав Маломуж.

Він зазначив, що російське командування не зважає на втрати, кидає все нові й нові сили.

“Але ніякого тактичного прориву немає, тим більше стратегічного, як росіяни там намагалися показати. Ми тримаємо позиції, маневруємо, ну і, відповідно, створюємо перспективи для контрударів. У низці напрямків проводимо такі операції. Біля того ж Часового Яру, буквально вчора я говорив із керівництвом бригади, вони провели кілька вдалих контратак, зміцнилися на тих позиціях, які зараз створюють передумови не тільки оборони, а вогневих валів”, — сказав генерал.

Маломуж наголосив, що йде дуже важка, складна боротьба, але противник практично не має успіхів, втрачаючи у цьому секторі свої основні боєздатні частини. Українські Сили оборони, за його словами, посилюють резервами основні напружені ділянки. 

Читайте також: Втрати РФ на фронті перевищили 588 тис., за добу ліквідовано понад 1 тис. окупантів, — Генштаб ЗСУ

Нагадаємо, протягом минулої доби на фронті відбулось 101 бойове зіткнення. Російська окупаційна армія завдала по позиціях українських підрозділів та населених пунктах 73 авіаційних удари, використавши 89 КАБів, здійснила 4 747 обстрілів.

Прямий ефір