Міжнародна спільнота має розширити список санкцій проти Білорусі, — Бульба

Ілюстративне фото: gettyimages.com

Рада Євросоюзу ухвалила рішення про введення санкцій щодо 28 осіб за їхню роль у репресіях і порушеннях прав людини в Білорусі. До цього списку увійшли, зокрема, представники Міністерства внутрішніх справ, прокурори і судді, різного роду пропагандисти. Цю тему сьогодні, 6 серпня, в ефірі телеканалу FREEДОМ прокоментував білоруський громадський діяч, організатор “Білого легіону” Сергій Бульба.

“Список невеликий, тому що 2020 рік — це не перемога Лукашенка. Це, по суті, зрада з боку силовиків. Силовики зрадили свій народ і перейшли на бік незаконної влади тільки тому, що їм було ясно, що буде далі”, — сказав він.

На його думку, санкційний список має включати сотні, якщо не тисячі людей, які підтримують і сприяють режиму Лукашенка.

“Дивіться, відбувається безпрецедентне… 9 серпня ми відзначатимемо річницю, коли білоруський народ продемонстрував свій потенціал. Дуже шкода, що ми не змогли реалізувати його 2020 року, але тепер, як то кажуть, отримуємо. Безпрецедентність ситуації в тому, що хвиля репресій досі не закінчилася”, — наголосив Бульба.

Так, він навів дані правозахисного центру “Весна”, згідно з якими за цей час через білоруські в’язниці пройшло близько 50 тисяч осіб.

“У МВС є списки всіх, хто підписувався на офіційних виборах президента, хто підписувався за будь-якого іншого кандидата, крім Лукашенка. Всі вони, всі були викликані на співбесіду і, що називається, якщо людина зі стрижнем, то її звільняли, а якщо “хитка”, то її залишали, але залякували”, — додав Сергій Бульба.

Читайте також: Хто з представників білоруської пропаганди потрапив під санкції ЄС

Як повідомлялося, Європейський Союз розширив санкції щодо Білорусі. Під обмеження потрапили 28 силовиків і пропагандистів за їхню роль у триваючих репресіях і порушеннях прав людини. Про нові санкції оголосили напередодні четвертої річниці президентських виборів-2020 у Білорусі, які викликали масові протести та жорстоку відповідь режиму на них.

Прямий ефір