Україна має об’єднатися з Європою для ефективного захисту від російських ракетних ударів, — Храпчинський

Анатолій Храпчинський. Скріншот: uatv.ua

Україна стикається з терористичними атаками з боку Росії, і необхідно інтегрувати український досвід у європейські системи оборони для ефективної протидії. Про це сьогодні, 6 серпня, в ефірі телеканалу FREEДОМ заявив авіаційний експерт, заступник директора української компанії з виробництва систем РЕБ Анатолій Храпчинський.

“Ми на етапі формування досить сильної системи протиповітряної оборони, але необхідно не забувати основне — ми воюємо з терористом, який активно використовує можливості для завдання терористичних ударів. Це поза рамками умов проведення бойових дій”, — сказав він.

Як зазначив експерт, російські війська постійно обстрілюють лікарні та житлові квартали, використовуючи зброю для заподіяння максимальної шкоди цивільному населенню.

“Тому, Україна повинна піднімати на дипломатичному рівні питання про можливість використання наших західних партнерів і країн, які перебувають поруч із нами, про спільне рішення, яке дало б змогу захистити повітряний простір України”, — наголосив Храпчинський.

Експерт нагадав, що в Європі вже існує ініціатива під назвою “Небесний щит Європи”, до якої входять 41 держава, включно з Туреччиною, Німеччиною та низкою країн Балтії. Ці країни були готові об’єднати свої сили для створення надійного захисту повітряного простору.

“Ця ініціатива з’явилася на початку повномасштабного вторгнення з боку Росії. Думаю, Україна могла б внести свій досвід у цю систему, адже жоден з офіцерів або військовослужбовців сусідніх країн не стикався із завданням збивати ракети “Кинджал” за допомогою систем Patriot або перехоплювати ракети Х-101, Х-555 та іншу балістику. Україна має унікальний досвід, яким може поділитися із західними партнерами. Тому необхідно говорити про створення окремої структури, аналогічної ініціативі “Небесний щит Європи”, — підсумував Анатолій Храпчинський.

Читайте також: Українська ППО вночі збила 4 російські ракети та 15 дронів-камікадзе

Нагадаємо, 4 серпня президент Володимир Зеленський доручив дипломатам опрацювати в межах Ради Україна — НАТО можливість створення коаліції з-поміж держав-сусідів, які допомагатимуть збивати російські ракети над українською територією.

Прямий ефір