Кремль нервує не дарма: про оснащення та цілі для F-16 висловився аналітик

Дмитро Снєгирьов. Фото: rozmova.wordpress

Число літаків F-16, переданих Україні, не називається. Але можна припускати, що поки що йдеться про передачу близько 10 бортів. Водночас до 2025 року Україна може отримати близько 70 таких літаків. Цієї кількості вже майже достатньо для прикриття повітряного простору країни, адже раніше президент Володимир Зеленський говорив, що Україні потрібно 128 бортів F-16. На цьому акцентував військово-політичний аналітик Дмитро Снєгирьов в ефірі FREEДОМ сьогодні, 6 серпня.

Він зазначив, що нервова реакція Кремля та російських пропагандистів на перші F-16 свідчить про те, що вони чудово розуміють, з чим мають справу.

“F-16 оснащені цифровою станцією РЕБ (радіоелектронної боротьби, — ред.), яка дозволяє фактично зводити нанівець зусилля РЛС (радіолокаційних станцій, — ред.) літаків ВКС (Повітряно-космічних сил, — ред.) РФ і передусім — зенітно-ракетних комплексів. До чого я веду? Справа в тому, що F-16 зможуть ефективніше використовувати крилаті ракети повітряного базування Storm Shadow, SCALP, які вже передані нашими стратегічними партнерами. Відповідно, під точковими ударами української сторони опиняться командно-штабні пункти, склади з БК (боєкомплектом, — ред.), аеродроми противника, пункти постійної та тимчасової дислокації на окупованих територіях України. Поки що на окупованих”, — коментує гість ефіру.

Акцентуючи на слові “поки що”, Снєгирьов пояснює, що Україна продовжує переговори про передачу більш сучасних засобів поразки для F-16.

“Тому я не відкидаю можливості подальшого застосування F-16 у протистоянні ВКС РФ, зокрема і в небі над самою Російською Федерацією. Ракети “повітря-повітря”, якими оснащені F-16, мають можливість вражати повітряні цілі, а йдеться про російські літаки, на відстані близько 160 км. Тому така нервова реакція з боку офіційного Кремля”, — каже аналітик.

Він вважає, що отримані Україною літаки з часом значно знизять використання противником фугасних та керованих авіабомб — ФАБів і КАБів.

“Під час передачі F-16 я звернув увагу на дуже цікавий факт. Під крилами — два стандартні додаткові паливні баки на 370 галонів. Це 1 560 літрів. Це свідчить про те, що театр бойових дій із застосуванням F-16, географія їхнього застосування розраховується не лише для повітряного простору України”, — зазначив він.

Гість ефіру додав, що треба дочекатися тієї кількості F-16, яка дозволить протистояти російській авіації.

“За даними Генштабу Збройних сил України, на даний момент ВКС Росії використовують близько 300-350 літаків. Тому 10 F-16 не зможуть активно протидіяти кількості літаків, які використовує країна-окупант. Якщо йтиметься про передачу понад ста літаків, на чому наполягала українська сторона, то можливості ВКС РФ <…> будуть значно зменшені — скоротяться до мінімуму… Під ударами F-16 опиняться основні логістичні об’єкти Російської Федерації. Насамперед Кримський (Керченський) міст. Невипадкова заява керівника Головного управління розвідки Міністерства оборони Буданова про те, що у пріоритеті української сторони залишається саме Кримський міст. І передача F-16 — дуже яскраве тому підтвердження”, — наголосив Дмитро Снєгирьов.

Читайте також: З передачею Україні F-16 перейдено політичний Рубікон — подробиці від Снєгирьова

Прямий ефір