Євросоюз шукає шляхи реагування на зухвалу позицію Орбана (ВІДЕО)

Віктор Орбан. Фото: ap.org

У Європейському Союзі стурбовані рішенням Будапешта пом’якшити візовий режим для громадян Росії та Білорусі. Євросоюз має активізувати зусилля щодо захисту від російського шпигунства й саботажу, а не створювати додаткові лазівки, заявила міністерка внутрішніх справ Німеччини Ненсі Фезер. Депутати Європарламенту вважають, що Угорщина ставить під загрозу безпеку Шенгенської зони, інформує FREEДОМ.

В останні 10 років політика Угорщини не раз йшла в розріз із позицією Євросоюзу. Однією з останніх одіозних ініціатив країни стало турне угорського прем’єр-міністра Віктора Орбана, яке він сам назвав “миротворчим”. Одразу після того, як Будапешт за ротаційним принципом розпочав головування в Раді ЄС, глава уряду Угорщини відвідав Україну, Росію, Китай та США, де зустрівся з Дональдом Трампом. У Брюсселі різко розкритикували ініціативу Орбана та наголосили, що він не представляє Євросоюз, а діє виключно як прем’єр Угорщини.

“Це такий досить ризикований стиль політики, і тут Орбан виступає таким фронтменом від усього правого європейського руху, де він і з Путіним розмовляє, і він не боїться закидати Європейському Союзу, європейським інституціям ті чи інші претензії, які, можливо, остерігаються, скажімо, більш респектабельні політики там із тієї ж таки Греції чи Болгарії”, — вважає експерт Центру міжнародних досліджень Одеського національного університету ім. І. І. Мечникова Денис Кузьмін.

Наступною ініціативою, що викликала негативну реакцію Європейського Союзу, стало рішення Угорщини спростити в’їзд до країни громадянам Росії та Білорусі.

З 9 липня 2024 року Будапешт видає їм так звані “національні карти”. Це не шенгенські візи, а дозволи на роботу й дозвіл на проживання, дійсні на території Угорщини.

Влада пояснила це прагненням залучити в державу робочу силу, яка буде залучена, зокрема, на будівництві нових об’єктів на АЕС “Пакш”. Один з учасників цього проєкту — російська компанія “Росатом”. Такий візовий виняток для росіян та білорусів всерйоз занепокоїв ЄС, адже власники “національної карти” Угорщини можуть використовувати її для поїздок в усі 29 країн Шенгенської зони на термін до 90 днів без оформлення візи.

“Односторонні рішення Угорщини, зокрема полегшення видачі віз громадянам Росії та Білорусі, суперечать цінностям ЄС, принципам солідарності та домовленостям… Дозвіл Угорщини громадянам країни-агресора Росії та країни-співучасниці Білорусі вільно подорожувати Європою збільшує ризики безпеки в Європі”, — сказав президент Литви Гітанас Науседа в коментарі виданню Alfa.

Рішення Будапешта про спрощення в’їзду для громадян Російської Федерації та Білорусі стало приводом для дискусії про виключення Угорщини з Шенгенської зони. За інформацією Politico, звернення до Єврокомісії підписали вже 70 європейських депутатів. Політика Будапешта, дійсно, може підштовхнути Брюссель до реформування ЄС, вважають аналітики.

“Орбан дійсно проводить зухвалу політику, користуючись інституційними особливостями Європейського Союзу та НАТО. Протиставити цьому можна реформування цих інституцій, які давно створені. І, власне, з точки зору безпеки нові служби безпеки потребують реформування”, — сказав керівник центру внутрішньополітичних досліджень Національного інституту стратегічних досліджень В’ячеслав Потапенко.

Своїм рішенням про спрощений в’їзд для росіян і білорусів Будапешт створює серйозні лазівки для шпигунської діяльності російських і білоруських спецслужб, вважає голова фракції “Європейської народної партії” в Європарламенті Манфред Вебер. Він закликав глав держав і урядів Євросоюзу розглянути питання про “національну карту” Угорщини на наступному саміті в жовтні.

Читайте також: Угорщина відчинила двері до ЄС для російських шпигунів — можливі заходи Брюсселя (ВІДЕО)

Нагадаємо, єврокомісарка із внутрішніх справ Ілва Йоханссон звернулася до міністра внутрішніх справ Угорщини Шандора Пінтера за поясненнями у зв’язку зі спрощенням процедури видачі віз для громадян Росії та Білорусі з боку угорської влади. Вона нагадує про спроби Росії дестабілізувати Європейський Союз та атаки на критичну інфраструктуру ЄС, закликаючи до пильності.

Прямий ефір