Санкції проти 28 громадян Білорусі запровадив ЄС — причини

Ілюстративне фото: gettyimages.com

28 громадян Білорусі, причетних до внутрішніх репресій у країні, потрапили під санкції Європейського Союзу. Про це сьогодні, 5 серпня, повідомили на сайті Ради ЄС, інформує FREEДОМ.

Під обмеженнями перебувають два заступники начальника Головного управління по боротьбі з організованою злочинністю і корупцією та інші представники правоохоронної системи Білорусі. Усі вони причетні до арештів і ув’язнень протестувальників проти фальсифікації виборів Лукашенка 2020 року.

“У списках також значаться різні представники судової системи, а саме прокурори та численні судді, які ухвалювали політично мотивовані вироки, зокрема щодо громадян, які протестували проти фальсифікованих президентських виборів 2020 року або просто висловлювали свою думку проти режиму Лукашенка. Крім того, обмежувальні заходи застосовують і до керівників різних виправних установ (в’язниці та слідчі ізолятори)”, — йдеться в заяві.

Під удар санкцій потрапила й група давніх прихильників Лукашенка, які отримали вигоду з його режиму.

“До них належать генеральна директорка найбільшого державного інформаційного агентства “Білоруське телеграфне агентство” (БелТА) Ірина Акулович, ведучий телепрограми “Сенат” на каналі СТВ і голова Молодіжної ради при Національних зборах Білорусі Микита Рачиловський, і колишній керівник пресслужби Лукашенка і давній генеральний директор БелТА Дмитро Жук. Ці пропагандисти режиму охоче надавали білоруській громадськості неправдиву інформацію про репресії, що проводяться державними органами, поширювали дезінформацію, підготовлену як білоруською, так і російською владою та пропагандистами”, — заявили в ЄС.

У Раді ЄС зазначили: особи, проти яких сьогодні запроваджено санкції, не зможуть користуватися активами — кошти заморозять. Також фігуранти санкцій не матимуть права на поїздки до країн ЄС, а також використовувати територію Євросоюзу для транзиту.

Загалом обмежувальні заходи ЄС щодо Білорусі зараз застосовуються стосовно 261 фізичної особи та 37 організацій.

Читайте також: Заходу потрібно посилити покарання для всіх, хто допомагає Путіну і Лукашенку обходити санкції, — Вячорка

Прямий ефір