Кремль удосконалює методи вербування росіян на війну — подробиці (ВІДЕО)

Мобілізовані солдати армії РФ. Фото: gettyimages.com

У Росії посилюють заходи щодо мобілізації. Рада Федерації внесла поправки до закону “Про військовий обов’язок і військову службу”. Згідно з нововведеннями, співробітники організацій, відповідальні за військово-облікову роботу, зобов’язані надсилати до військкоматів відомості про військовозобов’язаних співробітників. Інформація надходитиме до реєстру військового обліку і допомагатиме владі шукати ухильників, повідомляє FREEДОМ.

Від початку повномасштабного вторгнення в Україну Кремль удосконалює методи вербування громадян на війну. Навесні 2023 року російський уряд ухвалив поправки до закону про військовий обов’язок. Вони передбачають створення електронних реєстрів призовників. У квітні влада повідомила, що він запрацює 31 жовтня, а вже 1 листопада призовники отримуватимуть повістки через електронний портал “Госуслуги”.

“У єдиному реєстрі міститимуться всі відомості про військовий облік і про громадян, які йому підлягають, зокрема й дані про вручення повісток. Крім Міноборони, доступ до нього отримають МВС, ФСБ, ФНС та інші відомства. Повістка вважатиметься врученою через сім днів після її публікації в реєстрі… Після надсилання повістки військовозобов’язаному автоматично закриють виїзд із країни. Якщо призовник не з’явиться до військкомату протягом 20 днів, йому заборонять оформляти ІП, закордонний паспорт, здійснювати операції з нерухомістю і ставати самозайнятим”, — йдеться в публікації The Moscow Times.

Також Кремль йде на заохочення для залучення майбутніх військовослужбовців. 31 липня Путін повідомив про збільшення виплат російським солдатам. Тепер ті, хто до кінця року та мінімум на рік підпише контракт з армією РФ, отримають 400 тис. руб. (4,7 тис. дол.) одноразової виплати. Місячна ж зарплата з 204 тис. руб. (2,3 тис. дол.) збільшиться до приблизно 270 тис. руб. (3 тис. дол.) Але, як зазначають експерти, зростання кількості охочих воювати в російській армії не очікується, оскільки громадян, яких можна було б привабити грошима, вже майже не залишилося.

“Пропонувалися такі гроші й в той момент, коли люди ще погано розуміли, що ціна цих грошей — це їхнє життя, тоді вдалося досить багато таких набрати. Ну плюс є ті, які взагалі погано розуміють, що відбувається — маргінальні верстви, зокрема алкоголіки, навіть наркомани туди потрапляли. Зараз уже практично всі ці групи вибрані й брати нізвідки”, — прокоментувала ситуацію політична аналітикиня, головна редакторка порталу After empire Ольга Курносова.

Крім труднощів із набором призовників, у Росії є проблеми й з солдатами в чинній армії. У Головному управлінні розвідки (ГУР) Міноборони України зазначають, що в Росії стало значно більше кримінальних справ за фактом “відкупу” від військової служби. За останні п’ять місяців у південному військовому окрузі їх кількість зросла втричі. Йдеться про хабарі за отримання відпустки, лікарняних або набуття статусу обмежено придатних. У відомстві вважають, що корупція завжди була притаманна російській армії, а сплеск кримінальних справ має під собою інші мотиви.

“ГУР Міноборони України акцентує: рівень корупції в російській армії завжди був високим, утім, раніше на подібні випадки хабарництва не звертали уваги. Фіксація відповідних епізодів у вигляді кримінальних справ може свідчити про зростання рівня деморалізації особового складу окупаційних сил і загрозливої для Москви тенденції втечі з російської армії в будь-який спосіб”, — заявили в Головному управлінні розвідки Міноборони України.

Категорією громадян, яких Кремль розглядає як потенційних призовників, є і мігранти. У січні 2024 року Путін підписав указ, згідно з яким іноземці, які вирушили на війну з Україною, отримають російське громадянство. 30 липня Держдума виступила з ініціативою підняти термін служби для іноземців з одного до двох років. Також пропонується підвищити призовний вік для мігрантів. Крім того, Держдума ухвалила закон, згідно з яким постановка на військовий облік тепер є обов’язковою умовою отримання громадянства РФ.

Читайте також: У Росії збираються відправляти на фронт як “гарматне м’ясо” мігрантів, — Курносова

Нагадаємо, росіяни, які підписали контракт з Міністерством оборони РФ, до кінця року одноразово отримають по 400 тис. руб. (4,7 тис. дол.) з федерального бюджету. Раніше ця виплата була вдвічі меншою

Прямий ефір