США перекидають сили на Близький Схід — ситуація в регіоні (ВІДЕО)

Іран та Ізраїль. Ілюстрація: gettyimages.com

Сполучені Штати Америки розгорнули на Близькому Сході додаткові сили, щоб захистити Ізраїль від загроз Ірану, заявили в Пентагоні. Водночас у Вашингтоні мають намір продовжувати співпрацю із союзниками та партнерами щодо деескалації ситуації в регіоні. Ізраїль перебуває у стані підвищеної готовності після того, як Тегеран пригрозив “суворою відповіддю” за вбивство ватажка радикального палестинського руху ХАМАС Ісмаїла Ханії, повідомляє FREEДОМ.

The New York Times повідомляє, що США готуються відправити на Близький Схід додаткові бойові літаки — їхня кількість ще визначається. За даними співрозмовників американської газети, у Вашингтоні продовжують обговорювати деталі своєї відповіді, щоб допомогти захистити Ізраїль, не створюючи ескалації в регіоні. Як заявив Пентагон, американські Сили протиракетної оборони були переведені у стан підвищеної готовності до розгортання.

“Міністр оборони США Ллойд Остін наголосив, що подальша ескалація не є неминучою і всі країни регіону виграють від зниження напруженості. Зокрема шляхом укладання угоди про припинення вогню у Газі та звільнення заручників. Безпрецедентний масштаб підтримки США Ізраїлю з 7 жовтня повинен не залишити жодних сумнівів у Ірану, “Хезболли” та інших терористичних угруповань, що підтримуються Іраном, щодо рішучості США”, — заявила представниця Пентагону Сабріна Сінгх.

Як пише американське видання Axios, посилаючись на чиновників, у Вашингтоні очікують, що новий напад Ірану проходитиме за такою самою схемою, як і атака на Ізраїль 13 квітня. Тоді Іран запустив десятки безпілотників та ракет. Але потенційно ця атака стане масштабнішою. Крім того, в ній також може бути задіяне ліванське угруповання “Хезболла”. А ось Ізраїль повністю готовий до будь-якого сценарію, як оборонного, так і наступального, наголосив прем’єр-міністр Біньямін Нетаньягу.

“Ми змусимо заплатити дуже високу ціну за будь-який акт агресії проти нас на будь-якій арені”, — заявив ізраїльський прем’єр.

Ризик ескалації війни на Близькому Сході підвищився після того, як Іран пригрозив помститися Ізраїлю за вбивство ватажка палестинського ісламістського угрупування ХАМАС. Президент США Джо Байден зазначив, що ліквідація лідера бойовиків не допомогла досягненню припинення вогню у секторі Гази.

“Я дуже стурбований цим. У мене була пряма розмова з прем’єр-міністром Біньяміном Нетаньягу. Ми маємо основу для припинення вогню. Вони повинні рухатися далі, і рухатися до цього зараз”, — вважає Джо Байден.

За інформацією журналістів The New York Times, в Ірані розпочалися масові арешти після вбивства лідера ХАМАС. Так, у Тегерані було затримано понад два десятки людей, включаючи старших офіцерів розвідки, військових чиновників.

“Масові арешти наголошують, наскільки нищівним провалом у сфері безпеки для керівництва Ірану стало вбивство Ісмаїла Ханії. Нездатність Ірану захистити ані свою країну, ані своїх ключових союзників може виявитися фатальною для іранського режиму. Це сигнал ворогам країни про можливість скинути та обезголовити Ісламську Республіку”, — пише The New York Times.

Водночас МЗС Франції закликало своїх громадян негайно покинути Іран у зв’язку із можливим закриттям іранського повітряного простору в разі зростання напруженості між Іраном та Ізраїлем. Також французькі громадяни попередили про ризик довільних затримань в Ірані. На тлі загроз Тегерану кілька міжнародних авіакомпаній призупинили польоти до Ізраїлю.

Читайте також: Росія виправдовує агресію Ірану проти Ізраїлю — приховані мотиви Кремля (ВІДЕО)

Раніше російський журналіст, сходознавець, автор Telegram-каналу SULEYMANOV Руслан Сулейманов сказав в ефірі FREEДOM, що з новим президентом Ірану Масудом Пезешкіаном жодного потепління відносин між країною та Заходом не очікується. Його повноваження обмежені, оскільки вся повнота влади в Ірані, як і раніше, належить аятолі Хаменеї.

Прямий ефір