Угорщина відчинила двері до ЄС для російських шпигунів — можливі заходи Брюсселя (ВІДЕО)

Ілюстративне фото: gur.gov.ua

Естонія запроваджує обов’язковий митний контроль для всіх, хто перетинає кордон із Росією. Мета — боротьба з ухиленням від санкцій. Міністр закордонних справ Маргус Тсахкна заявив, що з 8 серпня перевірки на кордоні торкнуться всіх мандрівників і вантажів, які прямують з Естонії до Росії. Поки Таллінн посилює митні норми, Будапешт відкриває вільний в’їзд для росіян і білорусів, повідомляє FREEДОМ.

Вже кілька днів росіяни та білоруси можуть в’їжджати до ЄС через Угорщину без жодних перевірок безпеки та безперешкодно вирушати до інших країн Євросоюзу. Це стало можливим через рішення Будапешта включити громадян РФ та РБ у програму “національної карти”. Вона дозволяє іноземцям легально працювати в Угорщині щонайменше два роки і привозити до країни членів сім’ї. У Брюсселі спрощення в’їзду для мешканців країни-агресора назвали лазівкою для шпигунів.

“Росія — це загроза безпеці. Нам потрібна більша, а не менша пильність. Надання потенційним російським шпигунам та диверсантам вільного доступу до ЄС підірве безпеку всіх нас. У листі я прошу угорський уряд надати роз’яснення. Якщо їхня схема легкого доступу є ризиком, ми вживемо заходів”, — заявила європейський комісар з питань внутрішніх справ Ілва Йоханссон.

Багато лідерів країн ЄС різко розкритикували рішення Угорщини. Воно підриває безпеку всіх членів союзу, упевнений президент Литви Гітанас Науседа.

“Односторонні рішення Угорщини, зокрема про спрощення видачі віз громадянам Росії та Білорусі, суперечать цінностям, принципам солідарності та домовленостям ЄС. Угорщина, яка дозволяє громадянам країни-агресора, Росії, та країни, яка бере участь в агресії, Білорусі, вільно подорожувати Європою, збільшує ризики для безпеки в Європі”, — наголосив Гітанас Науседа в коментарі виданню LRT.

Після того, як Угорщина послабила візові обмеження щодо громадян Росії та Білорусі, участь Будапешта в Шенгенській зоні необхідно обмежити, вважає президент Латвії Едгар Рінкевичс. За його словами, глави міністерств внутрішніх та закордонних справ країни вже звернулися до інституцій ЄС, щоб домогтися розгляду на Раді Євросоюзу питання про дотримання, а точніше недотримання правил Шенгенської зони.

“Я б не був настільки наївним і емоційним, щоб говорити про виключення Угорщини з Євросоюзу чи НАТО. Нема такого механізму. Але обмеження участі Угорщини в Шенгенській зоні, якщо її політика не зміниться, — один із найважливіших засобів, над яким Латвії та країнам-однодумцям доведеться працювати. Ця робота розпочалася”, — запевнив Едгар Рінкевичс.

Нова імміграційна система, затверджена Будапештом, “сумнівна”, вважає глава Європейської Ради Шарль Мішель. Тепер багато шпигунів та диверсантів зможуть потрапити на територію Угорщини, а згодом й інших країн ЄС, щоб здобувати необхідну Москві інформацію та дестабілізувати ситуацію зсередини.

“Це проблема, звісно, адже це не дуже подобається спецслужбам Європейського Союзу. Американцям також це не подобається. Вони постійно вказують, що це значно збільшує обсяг роботи у регіоні. Вони зараз максимально намагаються тут вичистити всі ці КДБ-шні, ФСБ-шні структури, а Орбан хоче навпаки — збільшити це, накрутити”, — коментує політичний експерт, кандидат філософських наук Андрій Городницький.

Європейська комісія, як зазначає агентство Reuters, може вжити юридичних заходів проти Угорщини, якщо вважатиме, що країна порушила європейське законодавство.

“Їх самих це вже допекло, і вони справді можуть змінити законодавство для того, щоб Орбан, наприклад, не мав права вето чи рішення ухвалювалися не абсолютною більшістю, а просто більшістю. І це справді матиме вплив на Орбана. Тобто забрати у нього ці важелі гальмування, які він часто застосовує, і які взагалі неприйнятні в демократичному світі”, — вважає Андрій Городницький.

За неузгоджену зовнішньополітичну діяльність Угорщини міністри закордонних справ Євросоюзу можуть покарати державу — проігнорувати саміт глав МЗС, який має відбутися в Будапешті 28-29 серпня. І натомість організувати свій. Один із дипломатів ЄС в анонімному коментарі виданню Politico зазначив: якщо одного і того ж дня відбудеться офіційна рада глав зовнішньополітичних відомств, організована верховним представником ЄС із закордонних справ та політики безпеки Жозепом Боррелем, то до Будапешта просто ніхто не приїде. Бойкот зустрічі у Будапешті має надіслати чіткий сигнал: позиція Угорщини суперечить думці всього Європейського Союзу.

Читайте також: Орбан спрощує в’їзд для росіян та білорусів — реакції в ЄС (ВІДЕО)

Нагадаємо, єврокомісарка із внутрішніх справ Ілва Йоханссон звернулася до міністра внутрішніх справ Угорщини Шандора Пінтера за поясненнями у зв’язку зі спрощенням процедури видачі віз для громадян Росії та Білорусі з боку угорської влади. Вона нагадує про спроби Росії дестабілізувати Європейський Союз та атаки на критичну інфраструктуру ЄС, закликаючи до пильності.

Читайте також: Відкриття Будапештом кордонів для росіян та білорусів може призвести до закриття кордонів з Угорщиною — думка

Прямий ефір