Захід та РФ обмінялися ув’язненими — головне про наймасштабніший обмін за останні 40 років (ВІДЕО)

Росія і країни Заходу провели найбільший обмін полоненими. Фото: x.com/POTUS

Наймасштабніший обмін ув’язненими між Заходом та Росією відбувся напередодні. За повернення росіян, засуджених за кордоном, із російських колоній звільнили політичних ув’язнених. Серед них — кореспондент The Wall Street Journal Еван Гершкович, морпіх-ветеран Пол Вілан та журналістка Алсу Курмашева, повідомляє FREEДОМ.

За 10 своїх громадян, пов’язаних з російською розвідкою, зокрема звинувачених у вбивствах на замовлення і засуджених у США, Німеччині, Словенії, Норвегії та Польщі, Кремль віддав політв’язнів, журналістів, правозахисників — всього 16 осіб. Їх утримували у російських в’язницях та слідчих ізоляторах. Серед обмінених — колишні представники штабу Олексія Навального Лілія Чанишева та Ксенія Фадєєва, художниця Саша Скочиленко, правозахисник Олег Орлов, політик Ілля Яшин та журналіст Володимир Кара-Мурза. Обмін відбувся у турецькій Анкарі.

“Їхні жорстокі випробування закінчилися, і вони вільні. Декілька хвилин тому сім’ї і я змогли поговорити з ними телефоном з Овального кабінету. Вони виїхали із Росії. Раніше сьогодні їх доправили до Туреччини, і незабаром вони вирушать додому, щоб побачити свої родини. Це неймовірне полегшення для всіх членів сім’ї, які тут зібралися. Це полегшення для друзів та колег по всій країні, які довго молилися за цей день. Угода, яка зробила це можливим, була подвигом дипломатії та дружби”, — заявив президент США Джо Байден.

В обмінні списки включили й журналістку Алсу Курмашеву, яка має подвійне громадянство: США та РФ. Вона була затримана в Росії в червні 2023 року за звинуваченням у нібито поширенні неправдивої інформації про російську армію. Також звільнено засуджених за нібито шпигунство в Росії американців Пола Вілана та Евана Гершковича.

“Російська влада стверджує, що Гершкович збирав секретну інформацію для американської розвідки, але Кремль звинувачує у затриманні кількох громадян США для використання як розмінної монети при обміні ув’язненими. Путін натякнув, що Гершковича можуть обміняти на російського вбивцю, який перебуває під вартою у Німеччині”, — зазначила журналістка видання Associated Press Емма Берроуз.

Росія дійсно включила до списку на обмін засудженого двома роками раніше в Німеччині до довічного ув’язнення ексспецназівця ФСБ Вадима Красікова. Він отримав термін за вбивство у Берліні чеченського польового командира, громадянина Грузії Зелімхана Хангошвілі.

Про те, що Кремль готує політв’язнів до обміну, їхні захисники та журналісти почали говорити після того, як низка засуджених були з невідомих причин етаповані з колоній, де утримувалися. А у вівторок, 30 липня, Путін підписав сім секретних указів, на які звернули увагу “Важливі історії”. За їхньою інформацією, це могли бути помилування політв’язнів для подальшого їхнього обміну.

Напередодні обміну, увечері 31 липня, словенський телеканал N1 ​​повідомив: “Найближчим часом між Росією, США, Німеччиною та Білоруссю пройде обмін”. За твердженням видання, з країни також вислали двох російських шпигунів Артема та Ганну Дульцевих.

“Ситуація, щиро скажемо, феноменальна: одних російських громадян міняють на інших. Може, там де й іноземець затесався. Сам факт торгівлі російськими громадянами виглядає, ну, щоб трохи м’якше, дуже погано. Важко уявити, щоб американці міняли свого на свого. Але тут логіка цілком очевидна: у режиму найлютішим ворогом завжди був і залишається народ Росії. Ненависть до нього така, що будь-який громадянин Росії будь-якої миті може розглядатися як ворог”, — написав російський політолог Анатолій Несміян у Telegram.

Туреччина стала посередником в обміні політв’язнями між сімома країнами, а сам обмін — наймасовішим за останні 40 років. За інформацією джерел “Верстки”, переговори про нього велися вже давно, але у фінальну стадію увійшли в останні кілька тижнів.

“Загалом обмін ув’язненими, особливо для лідерів опозиції в Росії, на користь Кремля. Дивно, але це проста тактика. Кремль намагається виштовхнути людей. Навальний, можливо, був винятком, хоча певною мірою вони намагалися виштовхнути його. Але, крім Навального, Кремль твердо переконаний, що є чіткий поділ між опозиціонерами та іммігрантами. І для них, як тільки ви виходите, їдете, ви більше не становите небезпеки”, — вважає юрист, політолог Борис Пастухов.

За даними правозахисників, у російських в’язницях все ще залишаються від 700 до тисячі осіб, яких звинуватили за політичними статтями.

Читайте також: Путін розв’язував одне завдання: чому Заходу вдалося провести обмін ув’язненими з Росією, розповів Піонтковський

Раніше повідомлялося, що у столиці Туреччини Анкарі у четвер, 1 серпня, відбувся один із наймасштабніших обмінів ув’язненими між Росією та країнами Заходу. Було звільнено 26 ув’язнених, які утримувалися у в’язницях Сполучених Штатів, Німеччини, Польщі, Словенії, Норвегії, Росії та Білорусі.

Прямий ефір