Покровськ став головною метою російських окупантів — огляд ситуації (ВІДЕО)

Покровськ після чергового російського обстрілу Фото: pokrovsk-rada.gov.ua

Не досягнувши поставленої мети в Харківській області, російська армія зосередила сили в напрямку Покровська на Донеччині. Про це в інтерв’ю французьким журналістам заявив президент України Володимир Зеленський. За словами начальника Покровської міської військової адміністрації Сергія Добряка, щомісяця з міста евакуюють в середньому по 500 осіб, половину дітей уже вивезли у безпечніше місце. При цьому в Покровську, як каже Добряк, залишаються як мінімум 60 тис. осіб, повідомляє FREEДОМ.

Противник продовжує нарощувати сили на Покровському напрямку та кидає у бій свої найдосвідченіші підрозділи у спробах прорвати оборону Збройних сил України. Про це повідомляє головнокомандувач ЗСУ генерал-полковник Олександр Сирський. За різними даними, російські підрозділи здійснюють на цій ділянці фронту до 60 штурмових спроб на добу.

“Після того, як їм не вдалося взяти Харків, і ми розуміємо, що це вже не вдасться, — головна мета змінена. Їхній напрямок — переважно це схід, але Покровськ, я сказав би, на сьогодні це для них пріоритет: Покровський напрямок та місто Покровськ. Звісно, ​​там є й Костянтинівка. Звичайно, вони націлюються і на Торецьк. Звісно, ​​вони хочуть і плани мають щодо Слов’янська. Але все це плани”, — сказав президент України Володимир Зеленський.

Російські військові на Покровському напрямку традиційно використовують метод випаленої землі. За свідченнями місцевих жителів, яким вдалося евакуюватися із сусідніх міст та селищ, окупанти без розбору гатять по цивільних об’єктах.

“Б’ють прямо ракетами в будинки, зверху… Сьогодні о 13:55 ми думали, що вже наш будинок полетів, а поряд дах знесло. А взагалі б’ють і б’ють, і б’ють — без зупинки: вийти не можна, у двір не можна вийти”, — розповідає мешканка Торецька Лідія Полякова.

“Наближається лінія фронту, вже Гродівка, можна сказати, що це фронт. Так сказали нам хлопці: це ж, кажуть, і є фронт… Такі справи… Люди виїжджають, дуже багато виїжджає, розбиті будинки, сьогодні розбили селищну раду, розбили магазин, вже все закрито”, — каже мешканка Гродівки Людмила Васкова.

За повідомленнями українських військових, головною метою російської армії на сьогодні є окупація Гродівки, Мирнограда та Покровська. Існує загроза і для траси, що пролягає на північ від Костянтинівки. У західних ЗМІ її називають “дорогою життя”, оскільки вона є основою логістики на Покровський напрямок і Часів Яр.

За словами Володимира Зеленського, є, принаймні, кілька причин, чому російські війська просуваються на сході України. Однак, якщо розв’язати ці питанння, українська армія зможе зупинити атаки.

“Ми вже не тримаємо у жодному секреті, що ми готували 14 бригад. 14 бригад, які ми хотіли укомплектувати зброєю насамперед. Це бригади, які мають захищати нашу територію та повинні бути резервами для того, щоб ми ротаційно відпускали хлопців відпочити, а ці бригади їх заміняли. І все дуже просто: коли ми говорили та готували відповідні пакети, це була комплектація 14 цих бригад. Як ви вважаєте, на вашу думку, якщо з 14 укомплектовано три, можна зупинити?” — порушив риторичне питання президент України.

Крім проблем із комплектацією бригад через сповільнене постачання західного озброєння, глава Української держави вважає однією з причин просування армії противника — страх російських солдатів перед відступом. Раніше ЗМІ писали про те, що “загороджувальні загони” російське командування застосовувало в Харківській області. Там підрозділ “Ахмат” намагається протидіяти масовому дезертирству в окупаційних військах, що виникло через великі втрати.

https://www.youtube.com/watch?v=b3094I3ztZo

Читайте такожПонад 20 атак здійснили російські окупанти на Торецькому напрямку, понад 50 — на Покровському

Нагадаємо, на думку військового експерта Сергія Грабського, жорстокість боїв на Покровському напрямку пов’язана з тим, що російське командування може дозволити собі будь-які втрати. Сили оборони України на цій ділянці фронту переходять до маневреної війни невеликими групами.

Прямий ефір