Понад 70 зіткнень сталося на фронті за добу — карта війни за 1 серпня (ВІДЕО)

Ілюстративний скріншот: uatv.ua

Сили оборони України утримують плацдарми на лівобережжі Дніпра в Херсонській області: Збройні сили України (ЗСУ) відбили чергову атаку російських окупантів, повідомляє Генеральний штаб ЗСУ, інформує FREEДОМ.

На Лиманському напрямку українські війська успішно відбили російські штурми в районі Макіївки Луганської області. Противник намагався наступати і в районі Торського та Андріївки Донецької області, а також — Піщаного та Вовчанська Харківської області.

Загалом від початку доби на передовій відбулося 76 боїв.

“Противник продовжує зосереджувати зусилля на Покровському напрямку, кидає в бій свої найдосвідченіші штурмові підрозділи, намагаючись прорвати нашу оборону на напрямку Желанне, Новогродівка, Покровськ. Попри складну обстановку, наші підрозділи продовжують знищувати ворога й утримувати займані рубежі та позиції”, — сказав головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський.

Серед важливих для росіян напрямків — і Курахівський. Загарбники без успіху намагаються через цю ділянку відкрити шлях до міста Часів Яр Донецької області, кажуть експерти.

“Для них варіант прорватися через Курахове і створити загрозу Часовому Яру з півдня — це дійсно стратегічно важливо. Армія РФ сходила в атаку знову колоною — отримала дуже жорсткий результат: спалену колону”, — зазначив екскомандир взводу батальйону “Айдар” Євген Дикий.

На Борівському напрямку українські захисники ліквідували позиції і техніку росіян, зокрема два танки. На Харківському — скупчення живої сили армії РФ, позиції та ще один танк.

Третя штурмова бригада показала відео бою з окупантами на Харківщині та ексклюзивні кадри роботи своїх командно-спостережних пунктів. Російських загарбників атакували дві групи штурмовиків.

“Рухатися доводилося складною місцевістю, оминаючи заміновані ділянки. Бійці вступили у вогневий контакт з окупантами та просувалися вперед попри кулеметні черги з ворожих позицій. Роботу штурмових груп підтримували танкісти. Вони ювелірно відпрацювали по окупантах”, — з повідомлення пресслужби 3-ї окремої штурмової бригади в YouTube.

До зими російським окупантам доведеться піти в глуху оборону, яку ЗСУ сточуватимуть, кажуть військові експерти. Хоча російські пропагандисти й намагаються створити хибне враження, що в армії РФ, мовляв, вистачить сил воювати ще 10 років.

“Вони блефують. За поганої гри на фронті вони намагаються український тил переконати в тому, що нібито вони так можуть далі воювати роками й тому краще примирятися. Їм страшенно потрібна пауза. Їм дуже потрібна саме пауза для перегрупування, для накопичення тієї самої палаючої бронетехніки. Ось щоб вона не горіла, а сходила з заводу й акуратненько припасалася. Для накопичення снарядів, для навчання людей, щоб не кидати їх, як до Харкова вони кинули ось буквально з учебки непідготовлених солдатів. Ну і результат абсолютно очікуваний. Тому їм дуже потрібна пауза, і вони намагаються зараз нас до цієї паузи дотиснути”, — пояснив Дикий.

Загальні втрати армії країни-агресора з початку повномасштабного вторгнення вже перевищили 579 тис. осіб. За добу було ліквідовано 1 370 російських солдатів, знищено дев’ять танків, 33 артилерійські системи, 42 бронемашини та десятки одиниць іншої техніки росіян.

Читайте також: Російські окупанти не можуть розгорнути наступ за межами Донбасу, — екскомандир “Айдару”

Прямий ефір