Однією з цілей Росії на Запорізькій АЕС було вивчення та дискредитація американського палива Westinghouse — думка

Запорізька АЕС. Фото: mev.gov.ua

Реактори українських атомних електростанцій, які будувалися за радянських часів, були розраховані лише на радянське ядерне паливо, потім, відповідно, — на російське. Воно стало джерелом маніпуляцій з боку РФ, яка піднімала ціни. Про це в ефірі телеканалу FREEДОМ розповів заступник директора Асоціації енергетичних та природних ресурсів України Андрій Закревський.

Крім того, як наголошує гість ефіру, разом із російськими енергоносіями завжди приходить “русский мир” — через корупцію та агентів впливу. Однак паралельно у світі розвивалися нові технології, які прийшли і до України. Зокрема, американськими паливними збірками Westinghouse почали замінювати російські збірки ТВЕЛ і на Запорізькій атомній станції.

“Під час захоплення Запорізької атомної електростанції Росія розігрувала, як завжди, два варіанти. Перший варіант: вона прагнула вивчити паливні зборки, які роблять Westinghouse, тобто подивитися, на що перетворюються хімічні елементи і куди потім використовуються залишки ядерного палива американцями. Якщо в Росії після цього для ТВЕЛ потрібно спеціальне сховище, потрібно зберігати, в океан скидати, то зараз світова технологія підійшла до того, що все, що розпадається в атомних реакторах, це цінні радіоактивні сполуки, які потім можна використовувати як в енергетиці, так і в космічній промисловості тощо”, — пояснює заступник директора Асоціації енергетичних та природних ресурсів України.

Однак, на його думку, Росія мала ще один інтерес.

“Вона використовувала Запорізьку атомну електростанцію для того, щоб погасити “свої” блоки там, де було російське паливо. І саме непогашеними залишила ті, де паливо Westinghouse. Спеціально. Якщо буде якесь загострення, і вони <…> зроблять аварію на Запорізькій атомній електростанції, щоб там були завантажені “американські” блоки, але в жодному разі не “російські”, — вважає Андрій Закревський.

Читайте також: Перший енергоблок за американською технологією побудують на ХАЕС в Україні — подробиці (ВІДЕО)

Нагадаємо, міністр енергетики Герман Галущенко заявив, що мета російських терористів під час атак на енергетичну інфраструктуру — тотальний блекаут в Україні.

Прямий ефір