США очікують від Індії активнішої взаємодії з Україною — подробиці (ВІДЕО)

Володимир Зеленський та Нарендра Моді. Фото: president.gov.ua

У Державному департаменті США очікують активнішої участі Індії у взаємодії з Україною. Про це заявив заступник держсекретаря Сполучених Штатів Курт Кемпбелл. Раніше індійські ЗМІ повідомили, що прем’єр-міністр Індії Нарендра Моді має намір відвідати Україну. А глава дипломатичного відомства Індії заявив, що його країна використовуватиме свої відносини з Україною та Росією, щоб стати “активнішою у врегулюванні”, повідомляє FREEДОМ.

Новини про активнішу взаємодію Індії з Україною заступник держсекретаря США Курт Кемпбелл анонсував під час слухань у Сенаті. За його словами, Індія має намір відігравати “відповідальну роль у глобальному масштабі”. Своєю чергою, Посольство Індії у Вашингтоні, коментуючи заяву Кемпбелла, послалося на слова міністра закордонних справ Індії, який сказав, що Нью-Делі планує більше контактів і з Києвом, і з Москвою.

“З самого початку ми дотримувались думки, що застосування сили не розв’язує проблем між країнами. У міру того, як ситуація посилювалася, війна забирала життя людей і мала глобальні наслідки. Якщо ви подивитесь на деякі частини Азії, Африки та Латинської Америки, побачите, що це призвело до нестачі продовольства, підвищило вартість енергії, створило проблеми з постачанням добрив. Це сприяло глобальній інфляції. І навіть безпосередньо викликало економічну кризу в країнах”, — заявив міністр закордонних справ Індії Субраманіям Джайшанкар.

Раніше індійські ЗМІ повідомили, що прем’єр-міністр Нарендра Моді розглядає можливість візиту до Києва у серпні — вперше з початку повномасштабного вторгнення Росії до України. Як пише The Japan Times, в Азії активно шукають можливості врегулювання війни в Україні шляхом переговорів. Причому не лише Китай, а й Індія дедалі більше прагне ролі посередника. Особливо після того, як Моді піддався різкій критиці з боку Заходу за візит до Москви на початку липня, відзначають японські журналісти.

Зокрема, держсекретар США Ентоні Блінкен наголосив на важливості справедливого миру для України та висловив стурбованість з приводу відносин Індії з Росією. Водночас Нью-Делі посилається на свої давні зв’язки з Москвою та економічні вигоди.

“Моді перебуває у складному становищі: він повинен уникати відчуження своїх партнерів на Заході та підтримувати давні відносини з Росією, одночасно конкуруючи з Китаєм за лідерство на глобальному Півдні. Якщо поїздка Моді до Києва відбудеться, швидше за все, він підтвердить свою підтримку врегулювання війни дипломатичним шляхом”, — зазначив експерт із міжнародних відносин Токійського університету Себастьян Маслоу у коментарі The Japan Times.

У червні президент України Володимир Зеленський та прем’єр Нарендра Моді провели переговори в Італії під час саміту G7 (“Великої сімки”). Лідери обговорили двосторонні відносини, а також підготовку до майбутнього Глобального саміту миру, в якому заплановано участь Індії. Як повідомили у Міністерстві закордонних справ України, наразі триває підготовка візиту прем’єр-міністра Індії Нарендри Моді до України.

Читайте також: Візит прем’єр-міністра Індії в Україну цілком реальний: основні цілі Моді озвучила експертка з питань Східної Азії

Нагадаємо, індійське видання Wion із посиланням на джерела повідомило, що прем’єр-міністр Індії Нарендра Моді приїде до України 23 серпня.

У день російської атаки на дитячу лікарню “Охматдит” у Києві, 8 липня, Моді відвідував Росію. Візит індійського прем’єра до Москви розкритикував президент України Володимир Зеленський. Він назвав його величезним розчаруванням та ударом по мирних зусиллях. У відповідь на це МЗС Індії викликало українського посла.

Читайте також: Індія набагато успішніше за Китай балансує між ключовими центрами сили, — Гриценко

Прямий ефір