Угорщина спрощує умови в’їзду для росіян і білорусів — реакція ЄС (ВІДЕО)

Прапор Угорщини. Фото: pixabay.com

Угорщина спрощує умови в’їзду для громадян РФ і Білорусі. Як повідомляє Deutche Welle, Будапешт долучив росіян і білорусів до програми так званої національної карти, яку видають охочим працювати в Угорщині на два роки з можливістю продовження. Єврокомісія незадоволена таким рішенням і зажадала від угорського уряду надати детальну інформацію про те, як Будапешт змінює візові вимоги для громадян Росії та Білорусі, повідомляє FREEДОМ.

Національна карта — посвідка на проживання, запроваджена новим імміграційним законом у 2024 році в Угорщині. Це програма, яка дає змогу влаштуватися на роботу в будь-яких галузях і перевезти із собою сім’ю. Національна карта видається на два роки й може продовжуватися необмежену кількість разів. Раніше дія програми поширювалася тільки на громадян Сербії та України. Однак тепер громадяни Росії та Білорусі також включені в програму. Єврокомісія рішенням угорського уряду стурбована.

“Росія являє собою загрозу безпеці ЄС, і тому всі інструменти на рівні союзу в країнах-членах повинні гарантувати безпеку союзу, а також враховувати безпеку Шенгенської зони загалом. І, звісно, Угорщина також зобов’язана постійно перевіряти, чи виконані всі умови в’їзду, передбачені статтею 6 Шенгенського кодексу про кордони, застосовні до громадян третіх країн, і це охоплює не лише наявність візи або дійсної посвідки на проживання, але й відсутність попереджень у Шенгенській інформаційній системі”, — розповіла речниця Єврокомісії Аніта Гіппер.

Рішення угорського уряду дасть змогу росіянам безперешкодно подорожувати більшою частиною ЄС, переконаний голова Європейської народної партії Манфред Вебер. За його словами, послаблення візових обмежень для російських туристів може створити лазівки для шпигунської діяльності.

“Така політика також може полегшити росіянам пересування Шенгенською зоною в обхід обмежень, передбачених законодавством ЄС. У листі міститься заклик до лідерів ЄС “вжити найсуворіших заходів для негайного захисту цілісності Шенгенської зони, обмежити ризик, що вже виник для безпеки, і запобігти ухваленню державами-членами подібних ініціатив у майбутньому”, — із публікації видання Financial Times.

Вебер закликає Євросоюз вжити заходів для захисту цілісності Шенгенської зони, знизити загрозу безпеці та запобігти подібним ініціативам у майбутньому.

“По-перше, прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан сам собі суперечить. Тому що пересування людей по цій карті можна прирівнювати до міграції, хоча він сам виступав категорично за обмеження міграції. По-друге, Угорщина входить до Шенгенської зони, і ЄС буде досліджувати, наскільки відповідають такі картки правилам договору про Шенгенську зону, і в разі, якщо люди з такими картками будуть подорожувати до ЄС, не виключаю тимчасові заходи — контроль з боку країн-сусідів”, — зазначив експерт Ради зовнішньої політики “Українська призма” Сергій Герасимчук.

Після повномасштабного вторгнення Росії в Україну країни ЄС запровадили санкції, які забороняють росіянам відвідувати Європейський Союз. Російським авіакомпаніям також заборонили літати до країн блоку, а сотні людей, пов’язаних із Кремлем, потрапили під заборони на поїздки та заморожування активів.

Читайте також: Проблема Угорщини — це Орбан, який є кишеньковою маріонеткою режиму РФ, — Коваленко

Прямий ефір