Україна не може серйозно розраховувати на Угорщину в завершенні війни, — Стефанішина

Володимир Путін і Віктор Орбан. Фото: gettyimages.com

Україна не може серйозно розраховувати на роль Угорщини у завершенні війни та відновленні миру в Європі. Про це в проєкті “Високий кабінет” телеканалу FREEДОМ  заявила віцепрем’єр-міністерка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Ольга Стефанішина.

“Я дуже реалістично оцінюю ситуацію. По-перше, немає ілюзій щодо потепління у відносинах між Україною та Угорщиною. Важливим моментом є те, що ми задекларували, що ці відносини мають бути перезапущені, що Україна налаштована розв’язувати питання, які виникають у наших двосторонніх відносинах”, — сказала Стефанішина.

Вона нагадала про нещодавнє інтерв’ю Віктора Орбана, в якому він визнав, що Росія напала на Україну, але водночас угорський прем’єр зазначив, що наразі його цікавить тільки питання “мирних переговорів”.

Угорщина системно вже протягом кількох років використовує Україну як фактор хайпу для себе, для угорського уряду, щоб отримувати додаткові політичні бенефіти для себе в Брюсселі, щоб ідентифікувати себе як уряд і як особистість на міжнародній арені й точно так само позиціонувати себе як дилбрейкера (руйнівник домовленостей, — ред.)“, — акцентувала віцепрем’єр-міністерка.

Угорщина не має інструментів впливу на завершення війни, і це засвідчило останнє “мирне турне” Орбана до Києва, Москви, Пекіна та Вашингтона.

“Якби Угорщина мала якісь інструменти впливу на завершення війни, то щонайменше під час приїзду в Україну угорський прем’єр-міністр поінформував би президента Зеленського про те, що в нього далі заплановано зустріч і в Китаї, і в Москві, і у Вашингтоні. Цього не було, що, в принципі, для української сторони є доволі очевидним сигналом, що ми не можемо серйозно розраховувати на роль Угорщини в завершенні війни та відновленні миру в Європі“, — наголосила Стефанішина.

Повна версія інтерв’ю: Проєкт “Високий кабінет”: велике інтерв’ю з віцепрем’єр-міністром Ольгою Стефанішиною

У проєкті “Високий кабінет” Ольга Стефанішина також розповіла, як прискорити рішення Заходу щодо передачі заморожених російських активів на підтримку України, коли Україна стане повноправним членом Європейського Союзу та якою буде країна після перемоги над Росією.

Прямий ефір