Україна вимагає, щоб місія ООН якомога швидше відновила свою роботу, — Лубінець про розслідування трагедії в Оленівці

Наслідки підриву барака в Оленівці. Скріншот: uatv.ua

Місія ООН має розслідувати вбивство українських військовополонених у Оленівці. Про це сьогодні, 29 липня, заявив уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець, повідомляє FREEДОМ.

Він нагадав, що ще 3 серпня 2022 року генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш заявив, що організація готує групу експертів для розслідування теракту в Оленівці. Але через п’ять місяців місію розпустили через відсутність гарантій безпеки.

“Загиблі мали офіційний статус військовополонених і були верифіковані Міжнародним комітетом Червоного Хреста! На них поширювалася дія Женевської конвенції про поводження з військовополоненими. Україна звернулася до ООН і Міжнародного комітету Червоного Хреста як до гарантів домовленостей щодо захисників “Азовсталі”, які утримувалися в Оленівці. Домовленості передбачали, що їм збережуть життя і згодом обміняють. Обидві організації висловили готовність розслідувати масове вбивство полонених. Україна вимагає, щоб місія ООН якнайшвидше відновила свою роботу, або була створена нова місія для ретельного розслідування теракту в Оленівці”, — написав Дмитро Лубінець у Facebook.

Читайте також: Росія повинна і буде відповідати за теракт в Оленівці — Зеленський наприкінці 886-го дня війни

Нагадаємо, ООН закликала покарати винних у трагедії в Оленівці.

Прямий ефір