На мілітаризацію дітей Росія збільшила бюджет у понад 10 разів — деталі від Лисянського 

Військові заняття в школах РФ. Скріншот: uatv.ua

На окупованих територіях Росія проводить мілітаризацію українських дітей з 2014 року, але після початку повномасштабної війни цей процес посилився. Про це сьогодні, 28 липня, в ефірі телеканалу FREEДОМ розповів директор Інституту стратегічних досліджень і безпеки, засновник “Східної правозахисної групи” Павло Лисянський.

“Зараз цей процес мілітаризації, він посилився. Тобто дітей почали готувати до війни, скажімо так, більш якісно. Так, із 1 вересня 2024 року в школах із 12 років вводиться обов’язковий предмет “Основи безпеки та захисту Батьківщини”. У методичці з цього предмета зведено і ідеологічні, і військові моменти: як дітей необхідно готувати до війни, як навчати їх ведення бою, і навіть наслідки застосування ядерної зброї”, — розповів Лисянський.

На мілітаризацію дітей окупаційний режим збільшив бюджет з 4 млрд рублів до 46 млрд у 2024 році.

“Тобто з дітей готують універсальних солдатів, які вбиватимуть тих, на кого вкаже диктаторський режим Кремля”, — заявив правозахисник.

Лисянський акцентував, що на сьогодні залишився тільки один вихід для батьків, які хочуть уберегти своїх дітей від ідеологічного впливу РФ, — виїхати з окупованої території. Бо отримати для дитини звільнення від мілітарних занять неможливо.

“Тільки покинути тимчасово окуповану територію, інших варіантів я не бачу. Тому що цей процес примусовий. На батьків тиснуть, якщо вони відмовляються, то їм загрожує позбавлення батьківських прав. Якихось законних інструментів уникнути цього на окупованій території просто не існує. Єдиний вихід — вивезти дитину з тимчасово окупованої території”, — наголосив він.

Як повідомлялося раніше, з 1 вересня в усіх школах на тимчасово окупованих територіях України для учнів 8-10 класів запроваджують обов’язковий предмет “Основи безпеки та захисту Батьківщини”. Ключовим елементом нової програми стануть обов’язкові 5-денні військові збори. Готувати вчителів будуть у воєнізованому центрі.

Прямий ефір