Україна має повне право претендувати на всі заморожені росактиви, — Устенко

Олег Устенко. Фото: hvylya.net
Олег Устенко. Фото: hvylya.net

Європейський Союз направить перший транш від російських заморожених активів в Україну. Ці гроші підуть на закупівлю засобів протиповітряної оборони, артилерійських снарядів і озброєння. При цьому Україна претендує на весь заморожений російський актив, а це 300 мільярдів доларів Центробанку і ще 150 млрд дол. приватних активів.  Про це сьогодні, 27 липня, в ефірі телеканалу FREEДOM розповів економіст, радник президента України (2019-2024 рр.) Олег Устенко.

“Зрозуміло, що Україна зазнає колосальних руйнувань, збитків під час цієї війни. Зараз вони оцінюються на рівні близько 750 млрд доларів. А якщо додати туди ще й непрямі збитки, то тоді взагалі цифра буде в районі близько одного трильйона доларів“, — зазначив економіст.

За його словами, 300 млрд дол. російських заморожених активів Центробанку не вистачить, щоб перекрити загальну суму прямих і непрямих збитків, які зараз є в України через цю російську агресію. Тому Україна має повне право претендувати на всі заморожені російські активи, зокрема й приватних осіб. Поки що Єврокомісія відправить Україні перший транш коштів, отриманих у вигляді доходів за замороженими резервами Банку Росії.

“Ще раз повторюся, що все одно самі по собі заморожені активи — ці 300 млрд доларів повинні йти на потреби України. Тому що агресор повинен заплатити за те, що сталося в Україні. Як мінімум — покрити фінансові збитки. Наразі ж у ЄС дійшли консенсусу лише щодо прибутку на заморожені російські активи Центробанку. Звісно, це дуже мало. Але це вже плюс. Навіть 50 млрд дол. доходів від заморожених російських активів можуть значно допомогти Україні зміцнити свою обороноздатність”, — зазначив ексрадник президента України.

Він нагадав, що 90% від отриманих коштів можна буде використати безпосередньо на безпеку й оборону України, а 10% — на пряму бюджетну підтримку України.

“Звичайно, сьогодні пріоритетне завдання — це насамперед оборона і безпека країни. А перший транш у 1,5 млрд дол. — це такий пробний крок, який покаже, як ця система працюватиме надалі. Тим паче чекати надходження грошей в Україну залишилося недовго — протягом 10 днів, я думаю, вони будуть в Україні“, — резюмував Олег Устенко.

Читайте також: Підвищений стимул ВПК РФ провокує стагнацію цивільних галузей економіки, — Пендзин

Прямий ефір