На фронті від початку доби відбулося 73 зіткнення — карта війни за 27 липня (ВІДЕО)

Ілюстративний скріншот відео: uatv.ua

Від початку доби на фронті сталося 73 бойових зіткнення. Про це повідомляється у зведенні Генерального штабу Збройних сил України (ЗСУ), інформує телеканал FREEДOM.

Міністерство оборони і Генеральний штаб ЗСУ до кінця року розгорнуть медичну інформаційну систему у військових частинах, щоб маршрут пораненого був прозорим і зрозумілим. Про це заявив президент України Володимир Зеленський. Також він доручив Кабінету міністрів забезпечити фінансування створення сучасного реабілітаційного госпіталю.

“Кожен командир має пам’ятати, що люди — це не витратний матеріал, їхні сили, їхні знання, їхні вміння — важлива цінність для держави. Наша незалежність міцно тримається на наших людях. І з цим розумінням ми маємо створити відповідну систему реабілітації, з найвищим рівнем підготовки необхідних кадрів і центрами відновлення. Росія нехтує своїми людьми, не бореться за їхнє виживання. Україна має робити все для захисту життя, насамперед життя і здоров’я своїх воїнів“, — заявив президент Зеленський.

Тим часом, Україна запустила в серійне виробництво роботів, які можуть вивозити з поля бою відразу двох поранених. Про це повідомив віцепрем’єр, міністр цифрової трансформації Михайло Федоров. Вантажопідйомність комплексу — понад 400 кг. Завдяки своїй конструкції, робот здатний рухатися по складному рельєфу. Працює тихо, тому непомітний для противника. Також його оснастили камерами нічного бачення. Крім евакуації поранених, на робота можна встановити РЕБ, мобільний пункт спостереження, бойовий модуль або установку для розмінування. Комплекс оснащений супутниковим зв’язком, тому оператор може керувати ним на великій дистанції.

На фронті ж від початку доби російські окупанти продовжують застосовувати авіацію, зокрема авіабомби. І здійснювати атаки за всіма напрямками сходу та півдня.

Особливо активно — на Покровському напрямку. Сили оборони тримають рубежі та вживають усіх необхідних заходів для недопущення прориву оборони. Бої точаться в районах Воздвиженки, Новоолександрівки, Веселого і Тимофіївки.

Напружено також і на Лиманському плацдармі. Противник намагався атакувати в районах Макіївки та Новосергіївки. 

На Торецькому напрямку загарбники за підтримки штурмової та бомбардувальної авіації атакували позиції українських військ. Також армія РФ намагається наступати на Вугледар.

“Вони намагаються зайняти більш зручні позиції, щоб перерізати шляхи постачання нашого гарнізону у Вугледарі. Занадто багато сил РФ поклала, щоб знищити вугледарський плацдарм. Не особливо в них це виходить. Вони сточили кілька своїх підрозділів там. Російські морпіхи там гинули, територіальних надбань армія РФ там не мала“, — прокоментував військовий експерт Владислав Селезньов.

Росія перекидає резерви в район Торецька і Часового Яру із Запорізької області. Про це повідомив радник міського голови Маріуполя Петро Андрющенко. За його словами, продовжують заходити повністю укомплектовані підрозділи. Андрющенко зазначає, що росіяни не встигають заповнювати втрати в поточному стані мобілізації. Тому скоротили підготовку особового складу до 10-15 днів максимум. А відправляють цих штурмовиків на північ Донецької області.

“У найближчій перспективі РФ намагатиметься атакувати в районі Запоріжжя — південь Донецької області, щоб розширити сухопутний коридор, який зараз з’єднує тимчасово окупований Донецьк і Крим. І через це росіянам вкрай важливо взяти контроль над Вугледаром. Але що з цього вийде? Питання ресурсів залишається вкрай актуальним. Не тільки в плані наявності цих ресурсів, а й у темпах та обсягах їхнього постачання на поле бою”, — зазначив Владислав Селезньов.

Тим часом бійці Служби безпеки України (СБУ) за місяць знищили 50 одиниць техніки російських окупантів. А також склад і командний пункт противника. Про це повідомляє СБУ. На відео зафіксовано роботу спецпризначенців Департаменту кібербезпеки СБУ. За допомогою FPV-дронів вони знищили, зокрема, танки, системи ППО та РЕБ, автомобілі та спецтехніку армії РФ.

А за минулу добу Сили оборони ліквідували 1 210 російських військових. Загалом від початку повномасштабного вторгнення РФ втрати армії загарбників сягнули понад 573 тисячі. Також українські військові за добу знищили 11 російських танків, 24 бойові бронемашини, 45 артилерійських систем і одну систему ППО.

Читайте також: Нове командування ЗС РФ знову пробує «м’ясні штурми» і атаки великими масивами техніки, — Варченко

Прямий ефір