На відновлення і ОПК: Україна отримає перші доходи від заморожених російських активів (ВІДЕО)

Ілюстративне фото: slovoidilo.ua

Міністр фінансів України Сергій Марченко закликав країни-члени “Групи семи” (G7) прискорити технічне вирішення питання про передання Україні кредиту в 50 млрд дол. Цю позику погашатимуть за рахунок надприбутку від заморожених російських активів. На онлайн-зустрічі з міністрами фінансів країн G7, керівництвом Міжнародного валютного фонду (МВФ), Світового банку та Єврокомісії Марченко наголосив, що важливо розробити механізми, які зможуть забезпечити Україну необхідними коштами вже з перших днів 2025 року, повідомляє FREEДОМ.

Російські активи на більш ніж 200 млрд євро розміщені в країнах Євросоюзу. Про їхню конфіскацію поки що не йдеться, але за останні пів року ЄС розробив механізм передачі Україні доходів від заморожених російських активів. 23 липня в Брюсселі заявили, що в серпні Київ отримає перший транш — у 1,4 млрд євро. А до кінця року — ще 1 млрд євро. Український уряд планує використати отримані кошти на оборонні потреби.

“Кошти підуть на закупівлю необхідного озброєння або артилерійських снарядів і на розвиток нашого оборонно-промислового комплексу (ОПК). Україна принципово наполягає на тому, що надалі всі російські активи на Заході мають бути конфісковані та спрямовані на відновлення й оборону нашої держави. Це буде відповідально, чесно і справедливо”, — заявив прем’єр-міністр Денис Шмигаль.

У травні 2024 року Рада Європи ухвалила рішення спрямовувати 90% доходів від заморожених російських активів на допомогу Україні через програму Ukraine Assistance Fund. Щорічно ця сума становитиме від 2,5 до 3 млрд євро. Решта 10% доходів від заморожених російських активів підуть до бюджету ЄС для підтримки Києва. Експерти пояснюють, що в умовах, поки Україна домагається повної конфіскації російських активів, ця схема є оптимальною.

“Це дуже вигідно насамперед для України й це справді вигідно для наших партнерів. Ці гроші не йдуть з національних бюджетів, не належать національним платникам податків, з усіма політичними та економічними наслідками. Така сума — це досить серйозна добавка до тих коштів, які сьогодні витрачають наші партнери на допомогу Україні”, — пояснив голова правління Інституту економічних досліджень і політичних консультацій Ігор Бураковський.

Про активізацію роботи з російськими активами повідомили і в США. 24 липня американське казначейство опублікувало вимогу до всіх фінансових установ країни до 2 серпня повідомити про наявність у них російських активів. Це пов’язано з набуттям чинності закону “Про відновлення економічного процвітання і можливостей для українців” або REPO for Ukrainians Act. Цей документ дозволяє президенту США конфіскувати заморожені російські активи та передати їх Україні.

“Конгрес зробив важливий крок, ухваливши REPO for Ukrainians Act, щоб розблокувати вартість знерухомлених російських суверенних активів для підтримки подальшої стійкості та відновлення України. Сполучені Штати продовжуватимуть працювати з нашими закордонними партнерами, включно з країнами “Групи семи”, щоб надати підтримку Україні”, — зазначила в. о. генерального радника Міністерства фінансів США Аддар Леві.

На червневому саміті “Групи семи”, країни G7 погодили передачу Україні кредиту в 50 млрд дол. під заставу заморожених російських активів.

Читайте також: Для України на нинішньому етапі війни дуже важливим є отримання доходів від заморожених активів РФ — розбір Бураковського

Прямий ефір