Білоруський диктатор Лукашенко відзначив 30-річчя перебування при владі

Олександр Лукашенко Фото: ap.org

20 липня 1994 року він присягнув на вірність Білорусі як перший президент — тоді ще білоруською мовою і біля забороненого ним згодом біло-червоно-білого прапора. На початку своєї політичної кар’єри Лукашенко називав себе демократом, проте згодом став тираном, повідомляє FREEДOM.

За 30 років при владі він запам’ятався переписуванням Конституції, розширенням президентських повноважень, репресіями проти опозиції та жорстокими розгонами протестів. А за фальсифікації виборів — опинився під санкціями ЄС та США.

Правління Лукашенка обернулося для Білорусі міжнародною ізоляцією, а також економічною та політичною залежністю від Кремля. У лютому 2022 року Білорусь стала співучасником російського повномасштабного вторгнення до України.

“Рівно на 30 років проросійський диктатор заморозив нашу країну у часі, зруйнувавши наш парламент та наші інститути. Він садив у в’язницю і вбивав інакодумців, крадучи майбутнє наших дітей. Проте, попри десятиліття репресій, ми все ще боремося за вільну, демократичну, європейську Білорусь”, — написала лідерка об’єднаної білоруської опозиції Світлана Тихановська в соцмережі Х.

Читайте також: Для ослаблення режиму Лукашенку потрібні торгові санкції проти Білорусі, — В’ячорка

Прямий ефір