Великобританія планує подвоїти підтримку України — деталі (ВІДЕО)

Прапори Великої Британії та України. Фото: ukrinform.ua

Велика Британія подвоїть підтримку України, — заявив прем’єр-міністр Кір Стармер. За його словами, агресія Росії непростима і не може залишитися безкарною. Щоб зміцнити співпрацю, Лондон і Київ уклали угоду про кредитну підтримку оборонних можливостей України. Це додатково забезпечить українську армію західним озброєнням, повідомляє FREEДOM.

Київ і Лондон уклали угоду про розвиток оборонних можливостей. Британські постачальники зможуть укласти кредитні договори та контракти з Україною на суму понад 2,5 млрд доларів. У межах угоди заплановано постачання, ремонт і часткове виробництво систем протиповітряної оборони (ППО), бронетехніки та боєприпасів.

“Я знаю, що говорю від імені кожної людини в цій залі, від усього уряду, і можу запевнити, що ви маєте непохитну підтримку. Ми будемо разом із вами та народом України стільки, скільки буде потрібно. Зміна уряду анітрохи не змінює нашої позиції. Ми підтримували попередній уряд у цьому питанні. Ми не допустимо політичної перемоги Путіна та подвоїмо нашу підтримку Києва”, — заявив прем’єр-міністр Кір Стармер.

Перебуваючи в столиці Великої Британії, Володимир Зеленський також зустрівся з представниками британського оборонного сектору. У своєму Telegram-каналі президент України повідомив, що серед перспектив обговорюваного співробітництва спільне виробництво боєприпасів, систем ППО, гармат, бронетехніки та безпілотників.

“Британія якраз є тією силою, яка максимально залучає свій потенціал для надання не просто підтримки через бюджет військовим, навчанням військової техніки тощо, а й створює потужну логістичну підтримку постачання Україні озброєнь, техніки та необхідних засобів”, — прокоментував директор Центру досліджень проблем громадянського суспільства Віталій Кулик.

Лондон міг би переконати міжнародну спільноту зняти обмеження на далекобійні удари України по військових цілях на території РФ західною зброєю. До цього на засіданні уряду Великої Британії закликав президент України Володимир Зеленський. Окремо він зазначив, що Росія використовує 3,5 тисячі керованих авіабомб на місяць, і українська армія здатна знищити всі носії цих авіабомб. Але для цього необхідно зняти чинні обмеження.

“Ми довели, що зможемо зупинити будь-яку спробу Росії розширити війну, якщо буде знято обмеження на використання західної зброї проти російських військових. Щойно ми зможемо завдавати удари не тільки поблизу кордону, включно з російськими військовими летовищами, ми не тільки захистимо себе від будь-яких російських наступальних дій, а й убезпечимо наші передові позиції та міста від російських бомб. Я прошу вас проявити своє лідерство і, будь ласка, переконайте інших партнерів зняти обмеження. Нам потрібен цей крок, крок, який змусить Росію прагнути миру”, — заявив президент України Володимир Зеленський.

Сама Велика Британія, за інформацією соціологів, поки що не давала офіційного дозволу Києву на використання ракет Storm Shadow по цілях на території Росії. Утім, міністр оборони країни Джон Гілі заявив, що в оборонному відомстві не виключають зміни позиції Лондона у відповідь на прохання українського лідера. Окремо чиновник додав, що Велика Британія не братиме участі в таких українських атаках.

“Ми надаємо Україні зброю для захисту її суверенітету, і це не заважає їй вражати цілі в Росії. Але це повинні робити українці в рамках певних параметрів і з дотриманням міжнародного гуманітарного права”, — заявляв раніше міністр оборони Великої Британії Джон Гілі.

“Хотілося б справді, щоб візит президента Зеленського був одним з елементів, який простимулює британську сторону все-таки зробити черговий продуктивний крок, так само як вони це робили з танками Challenger 2, так само як вони робили це з низки інших напрямів, де Лондон справді займав лідерську позицію та показував приклад іншим країнам”, — зауважив політолог, голова Центру аналізу та стратегій Ігор Чаленко.

Нагадаємо, 4 липня у Великій Британії відбулися дострокові вибори, за підсумками яких новим прем’єр-міністром країни було призначено лідера Лейбористської партії Кіра Стармера, новим главою МЗС став Девід Леммі, а міністром оборони Джон Гілі. Політики — прихильники України, і, як зазначають аналітики, новий уряд Великої Британії демонструє, що приділяє Україні не менше уваги, ніж колишній.

Читайте також: Відносини між Україною і Британією будуть тільки зміцнюватися, — Чаленко

Прямий ефір