У Великій Британії відбувся саміт Європейської політичної спільноти — підсумки для України (ВІДЕО)

Метте Фредеріксен, Володимир Зеленський, Кір Стармер. Фото: president.gov.ua

Для участі в саміті Європейської політичної спільноти до Великої Британії сьогодні, 18 липня, прибув президент України Володимир Зеленський. Мета візиту — проведення двосторонніх переговорів із лідерами європейських держав. На відкритті засідання Володимир Зеленський наголосив на важливості цілісності Європи та озвучив стратегію перемоги над режимом Путіна, повідомляє FREEДОМ.

“Чим ефективнішою буде наша протиповітряна оборона, тим безпораднішим буде Путін. Що менше у нас буде обмежень на застосування ефективної зброї, то більше Росія прагнутиме миру. Військові аеродроми, з яких російські літаки злітають з бомбами проти наших міст, наших людей, наших дітей, і стартові майданчики російських ракет — усе це має бути знищено. Це не тільки усуне деякі цілі, але й зменшить можливості Росії продовжувати цю війну. Ракети та безпілотники не є носіями державного суверенітету. Тому необхідно зібрати колективну волю, щоб збити їх”, — заявив президент Володимир Зеленський.

Під час засідання він сидів у центрі круглого столу, що, на думку аналітиків, вказує на те, що центральною темою зустрічі стала Україна та її підтримка. Цю тезу підтвердили своїми висловлюваннями європейські лідери.

“Оскільки загроза з боку Росії поширюється по всій Європі, багато хто з нас був свідком нападів на нашу власну демократію. Люди стають мішенями на наших вулицях, військові літаки входять у наш повітряний простір, кораблі патрулюють наші береги, а в Молдові та на Західних Балканах загроза, вочевидь, є ще гострішою”, — зауважив прем’єр-міністр Великої Британії Кір Стармер.

“Це підводить нас до дуже вирішального моменту для Європи: підтримка України проти агресивної війни Росії — це наша колективна безпека та цінності. Це виклик нашого часу. Ми вже два з половиною роки говоримо, що не можемо дозволити Україні програти. Я думаю, що ми повинні відкрито говорити про факти: щоб Україна не програла, вона повинна виграти цю війну”, — наголосила прем’єр-міністерка Данії Метте Фредеріксен.

На полях саміту Україна підписала безпекові угоди з Чехією та Словенією. Обидві країни зобов’язалися задовольняти нагальні потреби України для зміцнення оборони. Зокрема, чеська та українська сторони посилять промислові потужності з виробництва боєприпасів на своїх територіях і створять спільні підприємства.

“З кожною країною окремо ще проговорюються окремі пункти, наприклад, взаємодії в плані оборонних ініціатив, створення спільного ВПК, з великим відсотком концентрації в Україні. І мати відповідні розробки ВПК з Україною — це вигідно і в політичному, і в економічному планах, і в сфері безпеки”, — пояснив політолог Олексій Буряченко.

Загалом на саміт Європейської політичної спільноти приїхали лідери 47 країн. Серед них як представники країн Євросоюзу, так і глави держав, що не входять до ЄС.

Нагадаємо, Європейська політична спільнота — це платформа для політичних і стратегічних дискусій про майбутнє Європи. Вона була заснована 2022 року після повномасштабного вторгнення Росії в Україну. Основне завдання спільноти — об’єднувати країни на Європейському континенті.

Читайте також: Путін не досяг своєї головної мети — йому не вдалося розколоти Європу, — Зеленський (ВІДЕО)

Нагадаємо, 18 липня президент України Володимир Зеленський підписав угоди про співпрацю у сфері безпеки та довгострокову підтримку між Україною та Чехією, а також Республікою Словенія.

Прямий ефір