Понад 90 зіткнень сталося на фронті від початку доби — карта війни за 12 липня (ВІДЕО)

Ілюстративний скріншот: uatv.ua

Третина всіх боїв зосереджена на Покровському напрямку. Харківська область під постійним вогнем авіації противника. Прикордонні Сумська та Чернігівська області під артилерійським вогнем, там армія РФ також проводить диверсійно-розвідувальну діяльність, повідомляє FREEДОМ.

На Краматорському напрямку російські окупанти намагалися вести штурми біля Часового Яру, Андріївки та Іванівського. Залучали також авіацію.

На Торецькому плацдармі противник зосередив зусилля в районі Сіверного, Залізного та Нью-Йорка. Українські воїни стримали загарбників на всіх цих ділянках.

На Покровському напрямку відбулася найбільша кількість бойових зіткнень. Армія РФ активно намагається потіснити українських захисників із займаних позицій у районах Олександрополя, Воздвиженки, Калинового, Новоолександрівки, Карлівки та Яснобродівки. Сили оборони стримують натиск, втрати російських окупантів уточнюються, зазначили в Генеральному штабі Збройних сил України (ЗСУ).

На Харківському напрямку загарбники ведуть безуспішні наступи поблизу Стариці, Липців і Малих Проходів. Водночас за даними Інституту вивчення війни, українські захисники під час контратаки просунулися в районі Глибокого.

“Операції оборонного характеру Сил оборони призвели до того, що ворог не зміг просунутися у Вовчанську та Липцях. Не зміг з’єднати два цих плацдарми, які планував перетворити на один і наступати на Харків, створивши зону надзвичайно небезпечну для міста”, — сказав речник Української добровольчої армії “Південь” Сергій Братчук.

На півночі України прикордонники завдали удару дронами по позиціях противника. Зокрема, було знищено артилерійську установку Д-30, повідомили в Державній прикордонній службі України. Крім того, загарбники позбулися блокпоста, посту спостереження і пункту постійної дислокації особового складу, кажуть українські прикордонники.

Партизани руху “Атеш” провели розвідку російського військового госпіталю в тимчасово окупованому Севастополі в Криму. За їхніми даними, там перебуває велика кількість поранених загарбників. Джерело партизанів повідомило, що за тиждень до медзакладу госпіталізували близько пів тисячі осіб. Важких поранених приймають і розподіляють по цивільних лікарнях, а інших відправляють назад у підрозділи “на реабілітацію”, як кажуть партизани, а за фактом їх відправляють на бойові завдання.

Тим часом британська розвідка з’ясувала, що за останні два місяці Росія втратила вбитими і пораненими понад 70 тис. осіб особового складу. Як стверджують у Міністерстві оборони Великої Британії, середньодобові втрати РФ за цей період збільшилися до максимумів від початку війни проти України — близько 1 200 осіб. Однак, попри таку статистику, Росія набирає від 25 до 30 тис. нових солдатів щомісяця. Приблизно стільки ж, скільки втрачає.

“Тут треба говорити не про кількість тих, хто приходить підписувати контракт зі збройними силами РФ. Треба говорити про якість, а вона залишає бажати кращого. Гине багато хто, і немає того просування, на яке ворог розраховував. Та прихована мобілізація, яка зараз відбувається в РФ, змусить переходити на відкриті форми мобілізації, але не відомо, на скільки суспільство РФ зможе це витримати”, — додав Братчук.

За минулу добу Сили оборони України ліквідували 1 030 російських військових. Загалом від початку повномасштабного вторгнення РФ втрати армії загарбників склали понад 556 тисяч. Також українські захисники за добу знищили дев’ять російських танків, 23 бойові броньовані машини, 48 артилерійських систем і два засоби протиповітряної оборони (ППО) росіян. Крім того, Сили оборони України вразили 26 безпілотників і п’ять крилатих ракет. А також понад 80 одиниць автомобільної, спецтехніки та цистерн.

Читайте також: Російські окупанти намагаються тиснути по всій лінії фронту — аналіз військового експерта

Прямий ефір