Перший транш виробить алгоритм подальшого надходження до України коштів від заморожених росактивів, — Устенко

Олег Устенко. Фото: hvylya.net
Олег Устенко. Фото: hvylya.net

Україна отримає перший транш із доходів від заморожених активів Росії у розмірі 1,4-1,5 млрд євро на початку серпня 2024 року. ЄС та Україна домовилися, що частину цієї суми буде витрачено на обороноздатність, а іншу — на відновлення української економіки. Про це сьогодні, 12 липня, в ефірі телеканалу FREEДOM розповів економіст, радник президента України з економічних питань (2019-2024 рр.) Олег Устенко.

“Справді, зараз ми говоримо про суму в 50 млрд доларів — це ті відсотки, які зароблені на російські заморожені активи Центробанку РФ, які в свою чергу становлять 300 млрд доларів. Насправді це не всі російські активи. Є ще активи приватних осіб та їх розмір коливається від 100 до 150 млрд доларів. Наразі також точаться дискусії про те, як їх можна отримати”, — зазначив Устенко.

За його словами, зараз Україні та Європейському Союзу дуже важливо відпрацювати механізм надходження 50 млрд доларів від заморожених активів російського Центробанку. Тому що на даний момент є якась неясність у тому, як це працюватиме.

“Перший транш, який буде виділено Україні — близько 1,5 млрд доларів. Відповідно до загальної концепції, виробленої в ЄС та підтриманої Україною, 90% із цих коштів буде використано на оборону та безпеку країни, та й 10% піде на пряму підтримку бюджету”, — розповів економіст.

Він додав, що гроші, спрямовані на підтримку бюджету, будуть використані насамперед на програми, пов’язані з негайним відновленням та нормальним функціонуванням української економіки.

“Наскільки ми всі з вами розуміємо, йдеться насамперед про зруйновану енергетичну інфраструктуру. Це саме те, що вимагає негайних вкладень прямо зараз для того, щоб система продовжувала працювати навіть за умов війни”, — зазначив експерт.

Щодо коштів, спрямованих на оборону України та її безпеку, екс-радник президента з економічних питань послався на заяви міністра оборони України Умєрова.

“Ми вже з вами чули заяви, які звучали безпосередньо від міністра оборони Умєрова, з приводу того, що ці кошти будуть використані насамперед на купівлю снарядів. А також на деяке оборонне обладнання, військову техніку. Тут, швидше за все, маються на увазі засоби протиповітряної оборони (ППО), що більш ніж актуально на сьогодні”, — акцентував гість ефіру.

Він додав, що вже найближчим часом перший транш від російських заморожених активів надійде в Україну.

“Я думаю, це станеться протягом найближчих тижнів — десь на початку серпня кошти будуть виділені Україні, і вона їх зможе використати згідно з концепцією, розробленою з ЄС. Подивимося, як ця схема спрацює вперше”, — резюмував Олег Устенко.

Читайте також: Обмеження вдосконалюються — санкції проти РФ запровадила Швейцарія: деталі (ВІДЕО)

Прямий ефір