Найголовніше — не дати ворогу прорвати фронт на будь-якій із ділянок, — Братчук

Сергій Братчук. Скріншот: uatv.ua

Україна проводить стратегічну оборонну операцію. І головне зараз — не дати російським загарбникам прорвати фронт на будь-якій з ділянок. На цьому в ефірі телеканалу FREEДОМ сьогодні, 12 липня, акцентував речник Української добровольчої армії “Південь” Сергій Братчук.

“Сьогодні найголовніше — не дати ворогу прорвати фронт на будь-якій із ділянок. Тому що можуть хлинути ресурси, які у ворога, дійсно, кількісно дуже великі. Так само як і запаси їхніх озброєнь. Їхнє озброєння, дійсно старе, техніка знімається з консервації, її “шаманять” на ходу для того, аби вона хоча б доїхала до фронту. Але в будь-якому разі все це треба знищити. Треба докласти до цього максимум зусиль”, — зазначив Братчук.

Він акцентував: для того, щоб не дати загарбникам прорвати фронт і стабілізувати ситуацію настільки, наскільки це можливо, найголовніше — максимально сточити резерв окупанта.

“Я думаю, що це вдасться Силам оборони, хоча для цього необхідно ухвалити дуже багато, напевно, зокрема, і кадрових рішень за різними напрямами. Упевнений, що над цим працюють українські командири. І, відповідно, після стабілізації фронту ми можемо говорити про те, що Україна зможе перехопити ініціативу на полі бо, принаймні на деяких напрямках”, — сказав гість ефіру.

Братчук також прокоментував заяву про отримання Україною літаків F-16. На його думку, їхнє використання суттєво посилить ЗСУ. 

“Звичайно, F-16 — не панацея від того, що сьогодні відбувається на фронті. Але ми можемо говорити, що це буде комплекс заходів. Не забуваємо, що в морі є свій функціонал, а в повітрі буде свій. F-16 — багатоцільовий винищувач, на який покладаються величезні надії. Це бойовий апарат, який може воювати в небі, завдаючи ударів по противнику, завдаючи ударів по землі”, — сказав спікер. 

Цей літак, нагадав Братчук, може нести озброєння різної номенклатури. 

“І сьогодні головне, що має бути в пакетах допомоги від Заходу, це ракети, які можуть бити по ворожих літаках, аеродромах, по місцях скупчення російських військ. Це те, що дійсно полегшить життя українських військ на лінії бойового зіткнення і допоможе містам у прифронтовій зоні. Йдеться про те, що будуть знищуватися ворожі літаки з КАБами, ФАБами. Адже сьогодні російські війська практично безкарно почуваються в небі, завдаючи ударів цією смертоносною зброєю по наших містах, мирних людях і по українських підрозділах на фронті. Звичайно, зараз в ідеалі ми хочемо говорити про паритет у небі. Але скажімо так: нехай ворог на собі перший відчує удари українських F-16”, — резюмував Братчук.

Читайте також: F-16 будуть в українському небі вже влітку: як змінять хід війни американські винищувачі — аналіз експертів

Як повідомлялося раніше, Україна отримає від США новий пакет допомоги. Це вже восьмий пакет, схвалений Байденом з кінця квітня, коли Конгрес США ухвалив додаткове фінансування для військової допомоги Києву. 

Прямий ефір