Світ може поставити сильний ультиматум РФ для примусу її до закінчення війни на умовах України, — Буряченко

Ілюстрація: dw.com

Відмова РФ брати участь у другому Саміті миру, організованому Україною, цілком очікувана: Росію можна примусити до миру тільки сильним ультиматумом. Таку думку сьогодні, 12 липня, в ефірі телеканалу FREEДОМ висловив кандидат політичних наук, виконавчий директор “Міжнародної асоціації малих міст” Олексій Буряченко.

Він зазначив, що після першого Саміту миру не було вироблено якогось елемента тиску на РФ.

“Якогось силового компонента перший Саміт миру не передбачив, а скоріше був майданчиком для окреслення позиції, для того, щоб величезна кількість країн у світі, які взяли участь у цьому саміті, могли почути одна одну. Насправді глобальне значення цього Саміту недооцінити неможливо. Тому що на тлі колективної системи безпеки, яка не працює, на тлі Радбезу, який пробуксовує, і загалом Організації Об’єднаних Націй, коли той самий Гутерріш летить, наприклад, на ШОС до Казахстану, але водночас не прилетів до Швейцарії на Саміт миру, він справді, дуже багатьом відкрив очі країнам на те, що відбувається у світі, хто є основним дестабілізувальним елементом у світі — це Російська Федерація, і в який спосіб вона веде як прямі ескалаційні війни та агресію, так і, власне кажучи, гібридні війни. Це дуже складний клубок, й тут немає лінійних рішень”, — сказав політолог. 

Буряченко вважає, що є логіка в проведенні другого Саміту миру до виборів президента США.

“Звичайно, логіка до виборів — це все-таки робота, яка триває доволі ефективно з Білим домом, із поточним президентом, щоб, скажімо так, уникнути можливих варіантів турбулентності, пов’язаних із приходом Трампа. Про це дуже багато говорили у Вашингтоні цими днями на полях саміту НАТО. І ось навіть рішення щодо України, щодо створення координаційного центру, наприклад, у Німеччині, свідчить про те, що до приходу Трампа справді в НАТО та в Сполучених Штатах ставляться максимально серйозно. Але тут, по суті, полягає ключове питання, а чи зможе наступний Саміт миру, наприклад, до виборів у Сполучених Штатах, примусити своїм ультиматумом Російську Федерацію, по-перше, до того, щоб вони сіли за стіл переговорів, — це раз. А по-друге, чи зможе Саміт миру бути таким майданчиком, на якому там, скажімо, Російська Федерація підпише свої умови капітуляції, і Україна досягне бажаного справедливого миру на підставі формули миру”, — сказав він.

Політолог нагадав, що, за словами президента України Володимира Зеленського, формат переговорів за участю Російської Федерації можливий після напрацювання позиції та за участю держав-гарантів.

“Все одно другий Саміт миру, мені здається, має відбутися як підбиття певної риски — коли країни напрацювали фінальну пропозицію, коли ультиматум висунули Російській Федерації. І я не думаю, що в другому Саміті, я реаліст насправді, що примусять брати участь Російську Федерацію”, — заявив Буряченко.

Він вважає, що якщо РФ відмовиться від участі на другому Саміті миру, не погодиться на будь-яку конструктивну розмову, то світ може висунути ультимативні умови, які Україна “не може собі дозволити, тому що просто в неї немає такого геополітичного значення та такого ресурсу”.

“Наприклад, оголосити повне ембарго Російській Федерації — це може зробити тільки максимально широка коаліція країн. Є ще ціла низка додаткових якихось можливих ультимативних рішень. Тому, скажімо так, з одного боку, відкидати й казати, що другий Саміт миру буде безрезультативним, тому що в ньому вже Росія відмовилася брати участь, — точно не варто. Тому що цей саміт — це справді має бути той фундамент майбутнього миру на наших умовах, який ми зараз своїми руками будемо формувати. А вже як привести після напрацювання ультиматумів для Російської Федерації рішення до виконання — це вже трошки наступний етап за участю країн-гарантів, за участю країн, які пропонують свій майданчик. Але при цьому потрібно мати найголовніше, потрібно мати сильну позицію переговорну як для України, так і для всього цивілізованого світу”, — заявив Буряченко.

Читайте також: На Заході на зміну ідеям “замирення” з РФ приходить розуміння необхідності примусу агресора до миру, — Пашков

Раніше керуючий партнер Національної антикризової групи Тарас Загородній заявив, що умови, висунуті Путіним для початку “мирних переговорів” з Україною напередодні Глобального саміту миру в Швейцарії, абсолютно неприйнятні для союзників Києва. 

Прямий ефір