Ми маємо посилюватися, щоб Росія не досягла успіху: підсумки саміту НАТО для України підбив Зеленський

Пресконференція Володимира Зеленського та Єнса Столтенберга. Скріншот: nato.int

На саміті НАТО, який відбувся у Вашингтоні 9-11 липня, було досягнуто важливих для України рішень. Про це сьогодні, 11 липня, під час пресконференції після завершення саміту заявив президент України Володимир Зеленський, інформує FREEДОМ.

Він подякував НАТО за підтримку в протистоянні російській агресії.

“Саме Росія вторглася на наші землі, саме Росія хоче забрати наші життя. Росія вбиває і знищує. Своїми діями Росія показує, що чекає на інші країни, якщо ми не вистоїмо. Ось чому ми повинні вистояти і зберегти єдність серед усіх партнерів. Ми маємо посилюватися, щоб Росія не досягла успіху”, — сказав Зеленський.

Президент зазначив, що в межах саміту було ухвалено важливі рішення для України.

“Ми вдячні за рішення про виділення додаткових 5 систем ППО Patriot (“Петріот”), а також інших систем. І ми очікуємо, що їх буде поставлено якнайшвидше… НАТО [на 2025 рік] виділяє 40 млрд доларів для забезпечення нашої підтримки. Ми маємо чітке формулювання про незворотність шляху України до НАТО, я впевнений, що ми досягнемо членства”, — перерахував він.

Крім того, на полях саміту було підписано ще дві угоди про гарантії безпеки для України — з Румунією та Люксембургом. Тепер уже 23 країни уклали з Україною таку угоду.

“І кожна з угод робить нас сильнішими, і буде діяти протягом усього нашого шляху до НАТО”, — акцентував Зеленський.

Сьогодні відбудеться засідання Ради Україна — НАТО, на якому обговорюватиметься питання про посилення української армії на фронті.

“Ми розраховуємо на ще більшу кількість ППО, на прибуття більшої кількості винищувачів F-16, на дозвіл бити західною зброєю по військових об’єктах, розміщених у глибині території РФ. Також обговоримо питання розміщення місії НАТО в Україні, що допоможе швидше навчати наших солдатів і більш ефективно укомплектовувати наші бригади”, — повідомив український лідер.

Він подякував генсекретареві НАТО Єнсу Столтенбергу, який залишає цю посаду в жовтні, за ефективну роботу — особливо в період повномасштабного вторгнення РФ в Україну.

“Альянс істотно зміцнився. Ми багато чого досягли разом”, — резюмував Володимир Зеленський.

Читайте також: Україна — НАТО: пресконференція Зеленського і Столтенберга

Нагадаємо, 9-11 липня у Вашингтоні відбувся саміт НАТО. За підсумками зустрічі було ухвалено комюніке, більшість пунктів якого стосуються підтримки України в протистоянні російській агресії. Зокрема, у документі офіційно закріплено термін “міст до НАТО”, який передбачає все, що потрібно для миттєвого вступу України до Альянсу в разі, якщо у його членів з’явиться на це політична воля.

Також країни НАТО оголосили про нові пакети військової допомоги, зокрема виділення додаткових систем ППО.

Президент України Володимир Зеленський на полях саміту провів низку важливих двосторонніх зустрічей.

Прямий ефір