Позиція Індії не перетворюється з нейтральної на підтримку Росії, але викликає запитання, — Бордиловська

Нарендра Моді та Володимир Путін. Фото: Кремль.ру

Позиція Індії не перетворюється з просто нейтральної на підтримку Росії, але викликає дуже багато запитань. Про це в ефірі телеканалу FREEДОМ сказала докторка політичних наук, завідувачка відділу нових викликів НІСД Олена Бордиловська.

“Міністр закордонних справ Індії нещодавно придумав новий термін для зовнішньої політики — “френеміс”. От, наприклад, Індія і Китай — це френеміс, тобто вони одночасно і друзі, і вороги. Ми (Україна, — ред.) поки що цей термін застосувати не можемо, я вважаю. Але те, що позиція Індії з просто нейтральної, ну, скажімо так, вона не перетворюється на підтримку Росії, але вона викликає дуже багато запитань”, — сказала вона.

Бордиловську дивує, що країна, яка запропонувала світові принципи ненасильства, є батьківщиною такого мультикультурного діалогу, толерантності, гармонії тощо, примудряється активно розвивати відносини з міжнародним злочинцем, яким є російський диктатор Володимир Путін. Водночас, за її словами, у самій Індії пояснюють свій нейтралітет тим, що вони довіряють Росії й це їхній давній партнер. 

“Крім того, вони співпрацюють у дуже багатьох багатосторонніх таких форматах, як БРІКС, ШОС. Ну ось, зауважте, на саміт ШОС Нарендра Моді не поїхав до Астани, а до Путіна в Москву поїхав. На саміт БРІКС, де теж панує Росія, він цього року відбудеться в жовтні, очевидно, туди теж знову буде візит”, — вважає політолог.

Вона нагадала, що Моді неодноразово заявляв про те, що необхідно припинити війну в Україні, що страждають дуже багато мирних громадян.

“Мир має бути якою ціною — це незрозуміло. Який шлях до досягнення миру — теж незрозуміло. Потрібно припинити страждання дітей, взагалі громадян України тощо. Я думаю, що в якомусь такому ключі будуть знову йти розмови, й далі все це буде продовжено вже в Австрії”, — вважає Бордиловська.

Політологиня наголосила, що Україна не хоче припинення війни “як-небудь”, а прагне до досягнення справедливого миру.

“Тут ще такий важливий момент. Під час підготовки до візиту Моді (до РФ, — ред.) весь час індійські ЗМІ писали про те, що його планують зокрема для балансу з Китаєм, для того, щоб ніби свої інтереси з Росією обговорити в плані протистояння з Китаєм. Індійці дуже бояться зближення Росії та Китаю… І індійцям потрібно розуміти, яка позиція Росії, якщо раптом Китай піде на якусь ескалацію на індійсько-китайському кордоні… Тобто тут дуже складна гра, яка, в принципі, пояснюється дуже просто — кожна країна захищає свої національні інтереси та має ось цих френеміс. Індії важливо дійсно мати якусь противагу з Китаєм. Індії важливо показати, що не тільки Китай свої мирні плани щодо врегулювання пропонує, а ось вони теж такі молодці, дивіться. Плюс треба розв’язати свої торговельні проблеми, подумати, що ще можна, яким чином можна, якщо говорити грубо, нажитися, загалом, на нашій війні. На жаль, така правда. Який може бути індійський інтерес у цій всій історії? Але при цьому показати, що все одно вони хочуть миру”, — сказала Бордиловська.

Читайте також: Прем’єр-міністр Індії зустрівся з Путіним — мета візиту Моді до Росії (ВІДЕО)

Нагадаємо, сьогодні, 10 липня, прем’єр-міністр Індії Нарендру Моді відвідує Австрію, де зокрема обговорює з керівництвом країни війну Росії проти України.

Прямий ефір